Nehynúcou klasikou v mnohých slovenských domácnostiach je kura na rôzne spôsoby. Nedeľný obed, to je skrátka „slížiková“ polievka, po ktorej nasleduje dobre známe mäsko pokryté chrumkavou kožtičkou, pričom najsilnejší jedinci si uchmatnú statnú nohu. Tak prečo do receptu nepoužiť z kurčaťa len to najpopulárnejšie?
Kuracie stehná s hubami a bielou fazuľou
3 porcie
Potrebujeme:
- 250 g bielej fazule (namočenej cez noc)
- 2-3 bobkové listy
- 250 g hnedých šampiňónov
- 150 g hlivy ustricovej
- olivový olej
- 1 veľkú cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 3 kuracie štvrte
- 100 ml suchého bieleho vína
- 2 lyžice masla
- 200 ml zeleninového vývaru
- lahôdkovú cibuľku (na ozdobu)
Postup:
- Fazuľu preberieme, prepláchneme a namočíme do studenej vody. Necháme ju cez noc napučať. Na druhý deň ju uvaríme s bobkovými listami domäkka. Scedíme a necháme odkvapkať. Umyté a osušené šampiňóny a hlivu nakrájame na menšie kúsky, ktoré restujeme na olivovom oleji. Po chvíli k nim pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak a niekoľko vetvičiek rozmarínu. Ochutíme soľou a korením a ďalej opekáme.
- Kuracie štvrte umyjeme, osušíme a rozdelíme na menšie časti. Pridáme ich k hubám a restujeme po všetkých stranách dozlatista. Potom pridáme uvarenú bielu fazuľu a premiešame. Podlejeme vínom. Keď sa z neho odparí alkohol, pridáme maslo a prilejeme vývar. Pekáč preložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme domäkka približne 45 – 60 minút.
Servírovanie
- Pečené kuracie kúsky s fazuľou servírujeme posypané lahôdkovou cibuľkou.