Zistilo sa, že ľudia, ktorí vypili "malé až stredné" množstvo alkoholu, trpeli menej všeobecnými bolesťami. Vedci tvrdia, že približne jeden až sedem pohárikov týždenne môžu blokovať chemické látky, ktoré v tele vyvolávajú zápal a opuch - hlavný motor tohto problému.
Výskumníci z univerzít v Cambridge a Sydney naznačujú, že pozitívne účinky by mohli byť spôsobené účinkami alkoholu, ktoré zmierňujú stres. Varovali však, že nadmerné pitie má opačný účinok a poškodzuje zdravie.
Vedci skúmali hladiny C-reaktívneho proteínu v krvi 3101 Britov. Ide o proteín, ktorý sa v krvi objavuje pri zápalovej reakcii v organizme. Jeho vysoká hladina je znakom zápalu v cievach a orgánoch, ktorý môže zvýšiť riziko infarktu alebo mŕtvice. Spája sa aj s psychickými poruchami, rakovinou a cukrovkou 2. typu - výsledky však ukázali, že najnižšie hodnoty boli u ľudí, ktorí pili málo alebo mierne.
"Nadmerné pitie alkoholu je celosvetovo zodpovedné za veľké množstvo chorôb. Niektoré výskumy však naznačujú, že v porovnaní s abstinenciou môže byť nižšia miera pitia alkoholu v skutočnosti prospešná, pokiaľ ide o zápal," uviedla výskumníčka Rachel Visontayová.
Smernice britskej Národnej zdravotnej služby odporúčajú maximálne 14 jednotiek alkoholu týždenne - približne šesť veľkých pív alebo stredne veľkých pohárov vína. "Je potrebné vykonať ďalší výskum, aby sa zistilo, či je tento vzťah príčinný," dodala k výsledkom Visontayová.