Pokiaľ aj vy patríte k tým, ktorým lepok príliš nesvedčí, nevešajte hlavu. Chutný koláč, ako stvorený na letné posedenia na terase, si bez problémov upečiete aj z bezlepkovej múky.
Maškrtenie aj pre citlivý žalúdok
Sympatická finalistka známej televíznej súťaže, Julka Ovšáková, si pre malých i veľkých „bezlepkáčov“ pripravila recept na dezert v odľahčenej verzii bez gluténu. Doprajte si sladké potešenie bez obáv! Všetko potrebné na jeho prípravu, vrátane kvalitných bezlepkových alternatív, nájdete pod jednou strechou Kauflande.
Aby sa vám recept vydaril, držte sa Julkiných overených rád: „Bezlepkové cesto môže byť veľmi priľnavé, preto nezabudnite používať papier na pečenie a misu dobre vymastiť. Rovnako nie je dobré otvárať rúru predčasne – bezlepkové cesto má tendenciu „sadnúť“ viac, než to klasické,“ hovorí skúsená pekárka a dodáva: „Pri bezlepkovom pečení je potrebná presnosť. Používajte kuchynskú váhu, dodržujte dávkovanie a zapojte aj mixér, ktorý dokáže cesto dobre prevzdušniť a prepracovať. Hotové zmesi bezgluténových múk sú výborným pomocníkom, a to nielen pre začiatočníkov.“
Produkty privátnej značky K-free, ktoré nájdete exkluzívne práve v Kauflande, neobsahujú lepok ani laktózu. Vďaka bohatej bezgluténovej ponuke pečiva, cestovín a lahodných zmesí na pečenie, ktoré zaručene neprehliadnete vďaka ich oranžovému obalu, nákupy i varenie zvládnete ľavou zadnou. Bez ohľadu na to, či sa s lepkom kamarátite alebo nie!
JULKIN Hruškovo-čokoládový koláč bez lepku
Suroviny na korpus:
• bezlepková zmes na pečenie čokoládových muffinov K-free
• 2 vajcia K-Z lásky k tradícii
• 170 ml bezlaktózového mlieka K-free
• 125 ml slnečnicového oleja K-Classic
Suroviny na krém:
• 250 ml bezlaktózového mascarpone
• 120 ml smotany na šľahanie K-free
• 100 g práškového cukru
Suroviny na hruškové pyré:
• 2 hrušky
• 1 PL medu
• ½ citrónu
Na ozdobenie:
• lieskové orechy
• mikrobylinky hrášku
Postup:
Do misky vysypeme zmes na pečenie, pridáme vajcia, mlieko a olej. Dáme na plech a pečieme pri teplote 170 °C približne 25-30 minút. Všetky suroviny na krém medzitým vložíme do misky a vyšľaháme z nich tuhý krém, ktorým naplníme cukrárske vrecko so zrezanou špičkou. Hrušky pokrájame na malé kúsky a vložíme spolu s medom a citrónom do kastrólika. Varíme do zmäknutia. Potom ich vymixujeme ponorným mixérom takmer dohladka. Korpus pokrájame na úzke obdĺžniky, navrstvíme naň krém a pridáme hruškové pyré. Ozdobíme lieskovými orieškami, mikrobylinkou hrášku a koláč je hotový. Prajeme dobrú chuť.