Odborníci dospeli k tomuto zisteniu po tom, čo študovali, ako flavanoly, ktoré sa nachádzajú aj v jablkách a bobuliach, ovplyvňujú pamäť u viac ako 3 500 zdravých ľudí nad 60 rokov, informuje The Sun.
Jedna skupina užívala 500 mg denne, čo sa rovná dvom šálkam čaju, zatiaľ čo druhá užívala placebo. Počas trojročného štúdia dostávali úlohy na testovanie svojej pamäte. Konečné skóre v skupine s flavanolmi bolo v priemere o 10,5 percenta lepšie.
Profesor Gunter Kuhnle z University of Reading povedal, že pitie čaju je „najjednoduchší spôsob“ zvýšenia príjmu flavanolov. „Dve šálky poskytnú dostatok flavanolov pre väčšinu ľudí."
Doktor Scott Small z Kolumbijskej univerzity v USA zase uviedol, že strata pamäti súvisiaca s vekom sa medzi ľuďmi líši. "Ak je to kvôli rozdielom v spotrebe flavanolov, videli by sme ešte dramatickejšie zlepšenie u ľudí, ktorí dopĺňajú flavanoly už vo veku 40 a 50 rokov," povedal.
Profesorka Tara Spires-Jones z University of Edinburgh uviedla, že iné štúdie zistili, že flavanoly môžu pomôcť mozgu tým, že podporujú tvorbu synapsií – spojenia medzi neurónmi. Vyzerá to však, že pitie čaju je prospešné, možno by ste teda mali zvýšiť jeho spotrebu!