"Naša nová práca potvrdzuje, že sukralóza-6-acetát je genotoxický. Zistili sme tiež, že stopové množstvá sukralóza-6-acetátu sa nachádzajú v komerčne predávanej sukralóze ešte predtým, ako sa skonzumuje a metabolizuje," uviedla autorka štúdie profesorka Susan Schiffmanová z Katedry biomedicínskeho inžinierstva na North Carolina State University a University of North Carolina.
"Metabolity sukralózy v podstate zvyšujú priepustnosť čriev. Chemikálie poškodzujú tesné spojenia alebo rozhrania, kde sa bunky črevnej steny navzájom spájajú. Netesné črevá sú problematické, pretože to znamená, že veci, ktoré by sa za normálnych okolností vyplavili z tela stolicou, namiesto toho unikajú z čreva a vstrebávajú sa do krvného obehu. Zistili sme, že črevné bunky vystavené sukralóza-6-acetátu mali zvýšenú aktivitu génov súvisiacich s oxidačným stresom, zápalom a karcinogenitou," dodal Schiffman.