Žemľovka z vianočky s tvarohom a jablkami
Na 8 porcií potrebujeme:
- 2 vianočky
Zmes na namáčanie
- 1 vajíčko
- 3 žĺtky
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g rozpusteného masla + na vymazanie formy
- 300 ml plnotučného mlieka
- 300 ml smotany na šľahanie (33 %)
Tvarohová náplň
- 500 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 2 žĺtka
- 50 g práškového cukru
Jablková náplň
- 4 veľké jablká
- šťavu z 1/2 citróna
- 40 g škoricového cukru
- 50 g hrozienok namočených v 50 ml tuzemáku
Sneh
- 5 bielkov
- 100 g kryštálového cukru
- 80 g mletých vlašských orechov
Postup:
Zmes na namáčanie
Vajíčko a žĺtky vyšľaháme s cukrom. Primiešame rozpustené maslo, mlieko a smotanu.
Tvarohová náplň
Tvaroh zmiešame so žĺtkami a s cukrom.
Jablková náplň
Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme citrónovú šťavu, škoricový cukor a scedené hrozienka. Premiešame.
Žemľovka
Zapekaciu misu vymažeme maslom. Vianočku nakrájame na krajce, namáčame do mliečnej zmesi a uložíme na dno zapekacej misy. Na ňu navrstvíme jablkovú náplň, ďalšiu vrstvu vianočky namočenej v mliečnej zmesi a pridáme tvarohovú náplň, ktorú prikryjeme poslednou vrstvou namočenej vianočky. Žemľovku pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 45 minút.
Orechový sneh
Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom dotuha. Ručne primiešame mleté orechy. Orechový sneh navrstvíme na žemľovku 10 minút pred koncom pečenia a ďalej zapekáme pri 180 °C.