Ryžový nákyp s broskyňami
- 250 g guľatozrnnej ryže
- 700 ml plnotučného mlieka
- 120 g zmäknutého masla (plus na vymastenie formy)
- 50 g medu
- 5 vajíčok
- kôru z 1 citróna
- ½ lyžičky soli
- 400 g zaváraných broskýň
- 80 g kryštálového cukru
- hladkú múku na vysypanie formy
Postup:
Umytú ryžu uvaríme v mlieku. Počas varenia miešame, aby sa nepripaľovala. Maslo s medom vyšľaháme do peny. Postupne po jednom zašľaháme žĺtka, citrónovú kôru a nakoniec aj vychladnutú ryžu. Z 2 bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do ryžovej zmesi. Polovicu zmesi navrstvíme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy. Na ňu uložíme scedené broskyne (šťavu si odložíme na neskôr) a prikryjeme druhou polovicou ryže. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút. Medzitým zvyšné bielka spolu s cukrom miešame metličkou nad vodným kúpeľom, kým sa cukor nerozpustí. Potom vyšľaháme na vysokých otáčkach tuhý lesklý sneh. Na upečený nákyp ozdobne navrstvíme sneh, vložíme naspäť do rúry a pečieme ešte 10 minút pri 200 °C.
Servírovanie:
Ryžový nákyp podávame preliaty šťavou z kompótu.