Posledné štatistiky Eurostatu z roku 2019 ukazujú, že potraviny v Česku sú až o 16 % lacnejšie ako priemer únie, kým na Slovensku iba o 5 %. K tomuto rozdielu najviac prispeli ceny olejov a tukov či ovocia a zeleniny. Pri pohľade do iných oblastí spotreby sa už dajú nájsť aj také, ktoré sú na Slovensku výrazne lacnejšie, a to tak voči priemeru európskej dvadsať sedmičky, ako aj v porovnaní s našim západným susedom. Sú to nemocničné služby a vzdelávanie.
Cenová hladina reštauračných a hotelových služieb dosahovala na Slovensku úroveň 83 % priemeru EÚ 27 a v Česku len 64 %. Je to najväčší rozdiel spomedzi všetkých sledovaných kategórií tovarov a služieb. „Dovolenka na Slovensku sa tak predraží v porovnaní s Českom takmer o jednu tretinu,“ uviedol Fojtík.