Negatívny vplyv na črevné mikróby
Stanislav Ráček, dietológ, Symptomedica
Skutočnosť, že umelé sladidlá nepomáhajú pri chudnutí a môžu zhoršovať zdravie je nám už dlhšie známa. Možným vysvetlením je ich negatívny vplyv na črevnú mikrobiotu a najmä na jej kľúčový parameter, ktorým je dysbióza. Vzhľadom na fakt, že sa tieto vzťahy len ťažko dokazujú, v reálnom čase nám nezostáva nič iné, len sledovať najnovšie vedecké objavy a hľadať súvislosti v dátach. A keďže podobné súvislosti zatiaľ na Slovensku nikto neskúma, dáva nám zmysel nachádzať príčiny možných zdravotných problémov vo výsledkoch vyšetrenia mikrobiómu a priloženej analýzy stravy.
Načo potrebujeme cukor
- energia
- svaly
- mozog
- chemické procesy
Ktoré sladidlo je lepšie?
Prírodný cukor - nižšia sladivosť, viac kalórií
Biely - získava sa výrobou z prírodnej cukrovej repy
Hnedý - získava sa zmiešaním melasy z cukrovej trstiny s bielym cukrom
Umelé sladidlá
vyššia sladivosť, menej kalórií
Sacharín (E954) - vyrába sa chemicky z toluénu
Aspartám (E951) - vyrába sa synteticky z fenylalanínu a kyseliny asparágovej
Sukralóza (E 955) - vyrába sa synteticky zo sacharózy - náhradou 3 hydroxyskupín za 3 atómy chlóru
Stévia (E960) - vyrába sa zložitým fyzikálno-chemickým procesom z rastliny Stevia rebaudiana