O nepriaznivých účinkoch cukru vie azda každý, vyhnúť sa však úplne sladkému hocikto nedokáže. Od cukru sme skrátka závislí. Ak sa pokúšame schudnúť, ideálnym riešením sa zdajú byť umelé sladidlá. Svetová zdravotnícka organizácia však upozorňuje, že ani toto nie je žiadna výhra.
Kde ich môžeme nájsť
Prírodné
Ani tieto sladidlá nie sú 100% prírodné.
- med
- ovocné šťavy aj s dužinou
- javorový sirup
Umelé
- v nealkoholických sladkých nápojoch
- v pečených koláčoch
- v sladkostiach
- v konzervách
- v džemoch a lekvároch
- v mliečnych produktoch
Riziká umelých sladidiel
- aj umelé sladidlá zvyšujú možné riziko vzniku diabetu
- môžu zhoršiť zdravotný stav pacienta s cukrovkou
- ak trpíte cukrovkou, poraďte sa o konzumácii s diabetológom
- konzumácia umelých sladidiel poškodzuje náš mikrobióm
- baktérie, ktoré prirodzene žijú v tele každého človeka, sú žiaduce na to, aby správne fungovalo zdravie pacienta