Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.06.2023 12:00 | PR články
PR článok

V bratislavskom Starom Meste pribudla socha od mladého slovenského sochára Róberta Palúcha

Dielo „Krídla“ vzniklo ako výtvarné dotvorenie vnútorného átria rezidenčného projektu Kesselbauer, za ktorým stojí investičná skupina Proxenta. Sochu Krídla slávnostne odhalili vo štvrtok, 8. júna 2023, za prítomnosti zástupcov mestskej časti Staré Mesto, investora aj samotného umelca.

Svoj záväzok prinášať umenie do verejných priestorov deklarovala Proxenta už pred niekoľkými rokmi. Podľa Pavla Kožíka, generálneho riaditeľa a majiteľa investičnej skupiny, je zámerom Proxenty prinášať pridanú hodnotu v podobe originálneho umeleckého diela do každého projektu, ktorý ako developer zrealizuje. „Pre investičnú skupinu je v biznise jednou z najdôležitejších vecí plniť sľuby. Tie voči našim klientom, ale i tie voči rezidentom našich developerských projektov. A teraz vďaka Krídlam, ktoré sú dielom mladého talentovaného umelca Róberta Palúcha, tento náš sľub aj skutočne plníme,“ vyjadril sa Kožík počas slávnostného aktu. Ambíciou Proxenty je zároveň pracovať primárne s mladou generáciou umelcov, zoznamovať verejnosť s ich často alternatívnymi prístupmi k spoločenským témam či umeleckému vyjadreniu sa a tiež ich podporiť v budovaní kariér.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Jedným z takýchto umelcov je aj slovenský sochár pôsobiaci v Prahe Róbert Palúch, ktorý Krídla vytvoril na mieru pre projekt Kesselbauer. Dielo zobrazuje sekvencie pohybu dverovej kľučky, ktorá si privlastňuje pohyb vtáčích krídiel pri vzlietaní. Pre Palúcha je typické spájanie tradičného sochárskeho spracovania s netradičnými materiálmi a postupmi. Vo svojej tvorbe rád pracuje s obyčajnými predmetmi, ktoré nás bežne obklopujú a zasadzuje ich do nového kontextu. Takým je aj obyčajná bakelitová kľučka, ktorá Palúcha zaujala natoľko, že z nej vytvoril sériu viacerých objektov. „V prípade sochy pre projekt Kesselbauer som s kľučkou pracoval tak, že som jej dal charakter vtáčích krídiel. V sekvenciách ich postupného rozpaženia a stúpania tak vznikol vertikálny objekt, ktorý odľahčuje priestor átria a otvára ho smerom hore,“ prezradil Palúch. Dielo je tvorené piatimi samostatne stojacimi stĺpmi s dĺžkou od 3,3 do 7 metrov, na ktorých sú inštalované sklolaminátové krídla s rozpätím od 2,3 do 4 metrov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Rozmermi výrazná socha zásadným spôsobom dotvorila priestor átria. Ambasádorka projektu Veronika Vágnerová je presvedčená, že vďaka dielu stúpa hodnota aj samotnej novostavby. „Som si istá, že aj tí, ktorí umeniu nerozumejú, budú z tohto počinu nadšení a že sa im bude dielo páčiť.“ Podľa Marka Popoviča, vedúceho oddelenia kultúry v bratislavskom Starom Meste, však nie je úlohou umenia vo verejných priestoroch prinášať len estetický zážitok. „Umenie vo verejných priestoroch má preukázateľný vplyv aj na zvyšovanie kvality života, duševné zdravie a budovanie identity,“ povedal Popovič vo svojom príhovore.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Slávnostného aktu sa zúčastnilo niekoľko desiatok pozvaných hostí, ktorí si na záver užili aj exkluzívne tanečné vystúpenie Mirror Family. Dielo Krídla bude po kolaudácii projektu Kesselbauer prístupné aj pre verejnosť.

Otvoriť galériu
Zdroj: Pr článok

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Celkový pohľad na zámok Balmoral v škótskom Aberdeene.
Chcete zažiť svadbu alebo oslavu na kráľovskom panstve? Máte jedinečnú príležitosť: Úžasné, čo plánujú
(ilustračné foto)
Položte vedľa okna misku plnú soli: Môže vám to zachrániť život! Ako je to možné?
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Fiala o dohode Babiša so slovenským ministerstvom: Hovorí o protislužbe! Čo s tým má Fico?
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Martina Šimkovičová na významnej konferencii: Zdôraznila, čo je u Slovákov v zahraničí dôležité
Jaroslav († 32) zomrel za mimoriadne záhadných okolností.
Foto
Tragická smrť Jaroslava († 32) je opradená tajomstvom: Odišiel zo sveta rovnako, ako tieto svetové hviezdy?
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), libanonský premiér Nadžíb Mikátí (druhý zľava), libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Bú Habibas (vľavo), francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Noel Barrot (druhý sprava) a francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu (vpravo) počas medzinárodnej konferencie pre podporu Libanonu v Paríži 24. októbra 2024.
Foto
Konferencia o Libanone priniesla výsledky: Krajina dostane obrovskú finančnú injekciu, kam pôjdu peniaze?
Ochranár Erik Baláž v relácii Diskusný klub so Šimonom Žďárským.
Ochranár Baláž: Čím viac medvede strieľame, tým sú pre ľudí nebezpečnejšie
Hanychovej sa škandály ani po rokoch nevyhýbajú.
Foto
Škandalózna Hanychová opäť šokovala: Vážne TOTO urobila?! Budete si ťukať na čelo
Minister zdravotníctva SR Kamil Šaško.
Minister Šaško avizuje úpravu vyhlášky k darovaniu krvi: Ako sa týka LGBTQ+ ľudí?
 Symbolicky si bude obliekať dunajskostredský dres.
Škrtel končí po 35 dňoch! Futbalová legenda podala v DAC demisiu
Komičke a herečke učarovali Čechy.
Foto
Evelyn šokuje fanúšikov: OPUSTÍ rodné Slovensko?! Budete pozerať, kam chce ísť
Záhadný koberec našla približne 60 centimetrov pod povrchom zeme.
Foto
V záhrade našla ZÁHADNÝ kúsok! Myslela si, že o nič nejde: Vtom jej na dvere zaklopalo policajné komando