Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.06.2023 20:53 | Správy | Domáce správy

Vláda plánuje zvýšiť dôveru občanov v tieto inštitúcie: Chce tak odvrátiť bezpečnostnú hrozbu

Vláda odborníkov chce zlepšiť informovanosť Slovákov v otázkach členstva v Európskej únii (EÚ) a NATO. Zároveň chce zvýšiť dôveru v štát a jeho demokratické inštitúcie. Vyplýva to z Koncepcie strategickej komunikácie Slovenskej republiky, ktorú schválila na pondelkovom rokovaní.

"Nedostatočná a nesystematická komunikácia štátu bez strategického rámca prispieva v informačnom priestore k etablovaniu subjektov, ktoré, ako poukazuje Slovenská informačná služba, systematicky šíria škodlivý obsah, vrátane dezinformácií a zavádzajúcich, tendenčných a polarizujúcich naratívov," skonštatoval vládny kabinet. Doplnil, že tak podkopávajú relevanciu štátnych inštitúcií, demokratické a geopolitické ukotvenie Slovenska v EÚ a NATO. To predstavuje pre krajinu "významnú bezpečnostnú hrozbu".

Vláda si preto dáva za cieľ zvýšiť dôveru občanov v demokratické inštitúcie štátu. "Pravidelná, vecná a systematická komunikácia štátu s verejnosťou zamedzí šíreniu konšpiračných teórií a dezinformácií, čím vo výsledku posilní aj dôveru v štátne inštitúcie," píše sa v koncepcii.

Druhým cieľom je zvýšenie informovanosti a podpory verejnosti pre dlhodobé strategické záujmy Slovenska. "Kvalitná strategická komunikácia štátu, postavená na dátach z prieskumov verejnej mienky a súčinnosti štátnych, neštátnych, ako aj medzinárodných subjektov, má prispieť k lepšej informovanosti o kľúčových strategických záujmoch SR, a teda zmenšiť priestor pre informačné operácie a dezinformačné kampane," priblížila vláda.

Vládny kabinet skonštatoval, že prijatím koncepcie sa posilní schopnosť štátu reagovať na hrozby v informačnom prostredí, ktoré dlhodobo negatívne vplývajú na spoločnosť.

Premiér Ľudovít Ódor považuje schválenie koncepcie za kľúčové. "Vzhľadom na hybridné hrozby a dezinformácie, ktoré sú tu za ostatné obdobie, vláda potrebuje jednotnú stratégiu, ako týmto veciam čeliť," povedal. Cieľom sú podľa jeho slov lepšia spolupráca ministerstiev aj zabezpečenie financovania potrebných kapacít.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nik si nevie vysvetlil, čo sa vo vzduchu stalo.
Inštruktor paraglidingu Vali († 47) počas letu VYPADOL z postroja: Nad tragédiou visia otázniky!
Prvá predvolebná debata prezidentských kandidátov v USA.
Trump vs. Harrisová, ak by prezidenta USA volili Česi: Víťaz vás prekvapí!
Strasti slasti - Obrúčky
Foto
Nešikovný otec kazí synovi svadbu: Túži po jeho budúcej svokre, obrúčky zožral pes!
Foto
Hokejista Molnár sa postavil pred súd: Ublíženie na zdraví a výtržníctvo, hrozí mu 10 rokov basy!
(ilustračné foto)
Obávaná Trami dorazila na pevninu: Pri prvom dotyku so zemou zabila 7 ľudí
Foto
Slovenskí egyptológovia SAV: Z výskumu sa vrátili s prelomovými objavmi a záhadou!
Speváčke už praskli nervy a ozvala sa ku komentárom o jej estetickom zákroku.
Foto
Dara Rolins kvôli plastike VYPENILA: Drsný NÁKLAD! Uf, poriadne jej praskli nervy
Na snímke zaplavená Ostrava.
Srdcervúce odhalenie MESIAC po povodni v Česku: Smutné zistenie polície
Robert Fico počas tlačovej konferencie po summite lídrov Slovenskej republiky, Srbska a Maďarska.
Pavol Gašpar o správe SIS o atentáte na premiéra Fica: Pozrite sa, ako to vysvetlil!
Čo sa pred Hanychovej domom naozaj stalo?!
Nečakaný ZVRAT v kauze BITKY Soukupa a Dopitu: Šokujúci DÔKAZ mení vyšetrovanie!
Na snímke obvinený Marián M. počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 25. januára 2024.
AktualizovanéFoto
Súd rozhodol v prípade Mariána Magáta: Uznal ho vinným z extrémizmu?!
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. reaguje počas zápasu 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale FC Girona - ŠK Slovan Bratislava v Girone.
Foto
Tréner Weiss po Girone: Mali sme riskovať, potom bolo neskoro! Vyjadril sa aj k budúcnosti syna