S novou letnou sezónou prichádzajú aj nové gastro trendy. Server EatingWell sa pozrel na to, ktoré trendy budú in počas tohto leta. Inšpirácia sa bude čerpať zo záhrady – od čerstvého ovocia a zeleniny po bylinky a jedlé kvety. Čo sa týka populárnych trendov v oblasti nápojov, ide o ľahké denné pitie.
Mučenka jedlá
Toto ovocie poznáte skôr ako passion fruit. V službe Trendy Google narástli vyhľadávacie dopyty napríklad na „medové pyré z mučenky“ za ostatných 12 mesiacov o 1 050 %! Mučenka dodáva nápojom a dezertom pikantnú tropickú chuť. Vyskúšajte napríklad dužinu tohto ovocia priniešať do jogurtu.
Uhorka
Čo robí recept virálnym? Stačí doň pridať uhorku. Aspoň tak sa to pred letom javí z receptov, ktoré sú trendy. Uhorky sú chrumkavá, osviežujúca letná zelenina. Sú ľahko dostupné, relatívne lacné a ponúkajú aj niektoré zdravotné výhody. Môžete ich pridať do šalátu, sendviča, ale aj do drinku.
Matcha
Matcha je jemne mletý prášok zo zeleného čaju s hlbokými kultúrnymi koreňmi v Číne a Japonsku. Čaj má výraznú svetlozelenú farbu a tradične sa podáva rozšľahaný v horúcej vode ako nápoj. Matcha v ostatných rokoch rastie na popularite a objavuje sa ako aróma v obľúbených položkách jedálneho lístka, ale aj v studených drinkoch či ako príchuť do latté.
Levanduľa
Možnože zvýšená úroveň stresu, ktorej sme všetci čelili za ostatných pár rokov, nás prinútila obrátiť sa na recepty a prísady, ktoré upokojujú. Levanduľa prepožičiava niektorým jedlám upokojujúcu nostalgiu. Bylina má tiež upokojujúce liečivé vlastnosti a keďže preukázateľne pomáha znižovať stres, využíva sa aj v aromaterapii. Aj nápoje a dezerty s levanduľou sú čoraz obľúbenejšie.
Menej alkoholu
Ľudia pijú menej alkoholu ako v prvých dňoch pandémie. Podľa EatingWell v apríli vzrástol medziročný záujem o nealkoholické nápoje o 41 %. V lete vás určite príjemne osvieži napríklad nealkoholické pivo.