Blíži sa leto a s ním aj poriadne horúčavy. A to znamená, že je potrebné dávať si pozor na pitný režim. Iste, vždy môžete siahnuť po pohári vody, ale obyčajná H₂0 nie je tým najviac hydratujúcim nápojom. Vyplýva to zo štúdie škótskej univerzity St. Andrews, ktorá porovnávala hydratačné reakcie niekoľkých rôznych nápojov.
Vedci zistili, že zatiaľ čo voda – neperlivá aj perlivá – robí celkom dobrú prácu pri rýchlej hydratácii tela, nápoje s trochou cukru, tuku alebo bielkovín robia ešte lepšiu prácu, aby nás udržali dlhšie hydratované.
Súvisí to s tým, ako naše telá reagujú na nápoje, tvrdí Ronald Maughan, profesor na Lekárskej fakulte St. Andrews a autor štúdie. Jedným z faktorov je objem daného nápoja: Čím viac vypijete, tým rýchlejšie sa nápoj vyprázdňuje z vášho žalúdka a vstrebáva sa do krvného obehu, kde môže zriediť telesné tekutiny a hydratovať vás.
Ďalší faktor ovplyvňujúci, ako dobre nápoj hydratuje, súvisí so zložením živín nápoja. Napríklad sa zistilo, že mlieko je ešte viac hydratujúce ako čistá voda, pretože obsahuje cukor, laktózu, trochu bielkovín a trochu tuku, čo všetko pomáha spomaliť vyprázdňovanie tekutín zo žalúdka a udržať hydratáciu počas dlhšieho obdobia. Mlieko má tiež sodík, ktorý pôsobí ako špongia a zadržiava vodu v tele, čo má za následok menej produkovaného moču.
Táto štúdia nám hovorí veľa z toho, čo sme už vedeli: Elektrolyty ako sodík a draslík prispievajú k lepšej hydratácii, zatiaľ čo kalórie v nápojoch vedú k pomalšiemu vyprázdňovaniu žalúdka, a teda k pomalšiemu uvoľňovaniu tekutín.