Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2023 08:39 | Správy | Domáce správy

Cestovať sa dá aj po Slovensku: Tento kraj spustil turistickú výzvu! Zbierajte nálepky a objavujte

V Prešovskom kraji odštartoval už ôsmy ročník zábavného cestovania krajom s názvom Legendarium – Hravé leto. Riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska Martin Janoško uviedol, že v rozmanitých lokalitách nájdu turisti 15 trezorov s nálepkami a v 80 zariadeniach získajú za návštevu pečiatky do brožúrky.

Tento rok sa zapojil rekordný počet zariadení. Až do 3. septembra môžu domáci i návštevníci takouto formou objavovať zaujímavé miesta naprieč všetkými okresmi Prešovského kraja. V každej lokalite je ukrytý trezor so súťažnými nálepkami, umiestnený v prírode. Turisti ho nájdu na základe indícií. Okrem toho môžu získať až 40 druhov súťažných pečiatok za návštevu múzeí, hradov, kúpalísk, stredísk cestovného ruchu, ale i lanoviek či zábavných parkov. V týchto zariadeniach a turistických infocentrách nájdu brožúrky so všetkými tipmi na výlety.

"Hravá forma objavovania sa teší obľube verejnosti a prináša reálny nárast návštevnosti. Sme radi, že záujem každoročne rastie a v jednom projekte sa navzájom prepájajú silné a známe zariadenia s malými, často lokálnymi atraktivitami, ktoré si však rozhodne zaslúžia pozornosť turistov. Naším cieľom je, aby u nás turisti strávili voľný čas, predĺžili svoj pobyt a objavili aj menej známe miesta, a tak podporili malých a stredných podnikateľov," zdôraznil Janoško. V minulom roku len do záverečného žrebovania poslalo svoje súťažné ústrižky vyše 1550 detí, ktoré spolu vyzbierali 27.525 nálepiek a pečiatok.

Prešov a okolie predstavuje turistom rytier Raslav, Slanské vrchy v tomto roku reprezentuje zbojník Zapikan z rovnomennej rokliny pri obci Davidov vo Vranovskom okrese. Rodiny s deťmi môžu spoznávať aj Vysoké Tatry s vílou Kvetuškou, Pieniny s lietajúcim Cypriánom alebo Levočské vrchy s mlynárom Michalom. Za trezormi sa môžu vybrať aj na Gazdoráň v Poloninách, Zámčisko pri Poprade, Vrátnicu pri Lačnovskom kaňone či na náučný chodník Čierna mláka v Bardejovských Kúpeľoch.

Medzi tohtoročné novinky patrí múzeum Batizovská a Hasičská izba v Batizovciach, Dedinské múzeum Driečna, jazda na historickej električke Kométa, vláčik Andy Express v Medzilaborciach a nová expozícia Kniežacia hrobka v Podtatranskom múzeu.

K projektu Legendarium vzniká aj nový zábavno-náučný chodník - Tajomný les Krakovec medzi obcami Jakovany a Červená Voda v Sabinovskom okrese. Pre milovníkov cykloturistiky pripravili KOCR Severovýchod Slovenska a Prešovský samosprávny kraj kampaň s názvom Dovolenka na bajku po Prešovskom kraji. Cyklistom formou súťaže prináša 18 tipov na cyklovýlety a zaujímavé cyklistické podujatia v Prešovskom kraji.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Republikánsky kandidát na post prezidenta USA a americký exprezident Donald Trump.
Je Trump sympatizant Hitlera?! Blízky zdroj zverejnil šokujúce informácie: Sila, čo povedal
Ide už druhý prípad, keď severokórejský balón dopadol do priestorov prezidentského komplexu. (Ilustračné foto)
Rozruch v krajine: Hrôza, čo dopadlo do prezidentského komplexu! Ochranka bola na nohách
Foto
Radivojevičovi sa nepáči Slafkovského kritika: Na MS sa budeme tváriť, že sa nič nestalo?
ilustračné foto
Drsné slová ministra obrany: Vojaci KĽDR Rusku poslúžia len ako potrava! Uf, to sa nepočúva ľahko
(ilustračná fotografia)
Hlavným mestom v krajine otriasol VÝBUCH: Hlásia obeť a zranených! Cieľom mala byť obytná budova
Ilustračné foto
Krajina NATO vyhlásila letecký POPLACH: Vo vzdušnom priestore zachytili... To snáď nie!
Čo požaduje od Fica, Blahu, Tomáša a Šutaja Eštoka?
Foto
Exposlanec Tomáš Hellebrandt: Žaloby na politikov! Čo od nich požaduje?
Hasselhoff priznal, že mu Michael niekoľkokrát zachránil život.
Foto
Zomrel plavčík († 68) z Pobrežnej hliadky: Lúči sa s ním hviezdny Mitch! Dojímavé vyznanie
Bývalý minister práce Jozef Mihál v relácii Nového Času Diskusný klub so Šimonom Žďárskym
Bývalý minister Mihál o dosahoch konsolidácie: Budeme vyplácať 13. dôchodky aj cudzincom?
Z vraždy Kataríny († 60), ku ktorej došlo vo Veľkých Kapušanoch (okr. Michalovce), obvinili Viktora L. (23) a sudca pre prípravné konanie ho vzal do väzby.
Foto
Vychovávateľku Katarínu († 60) našli dobodanú v nočnej košeli: Súd rozhodol o obvinenom!
Valeria sa na sociálnych sieťach prezentovala ako expertka na kryptomeny.
Foto
Tehotná ruská influencerka: Z luxusu rovno do gulagu! Nepochopíte, čo spravila
V reštaurácii sa točil lukratívny biznis.
Foto
Najpredávanejšia pizza skrývala TEMNÉ tajomstvo: Z tohto odhalenia vám spadne sánka