"Kolibríky každý deň skonzumujú osemdesiat percent svojej telesnej hmotnosti v nektári. Väčšinu z neho tvorí voda a zvyšok cukor. Ale aj keď je v ňom veľmi nízka koncentrácia etanolu, táto objemová spotreba by priniesla vysokú dávku etanolu, keby tam bol," vysvetľuje doktor Dudley.
Tak, ako kvasí nektár v kvetoch, často kvasí aj voda a cukrový roztok v kŕmidlách, ktoré ľudia kolibríkom ponúkajú. Podľa Dudleyho kolibríky s radosťou popíjajú z cukrovej vody obsahujúcej až jedno objemové percento alkoholu a považujú ju za rovnako atraktívnu, ako bežnú cukrovú vodu. Keď však roztok cukrovej vody prekročí dve objemové percentá alkoholu, začnú sa roztoku vyhýbať.
"Skonzumujú rovnaké celkové množstvo etanolu, len zmenšia objem požitého dvojpercentného roztoku. Takže to je naozaj zaujímavé," domnieva sa Dudley.
Kolibríky však podľa neho nevyhľadávajú etanol kvôli svojmu stavu opitosti. "Alkohol spaľujú a metabolizujú rovnako rýchlo ako cukry. Takže pravdepodobne nepozorujú žiadny skutočný účinok. Neopíjajú sa," povedal.