Ruku hore, pre koho sú jahody ovocím číslom jeden! Vďaka svojej znamenitej chuti, lákavej vôni a výrazne červenej farbe, ktorá doslova núti zahryznúť sa do lesklého plodu, ich jednoducho musíte milovať. Škoda len, že obraté vydržia tak krátko, preto z nich musíme rýchlo narobiť džemy alebo neodolateľné dezerty.
Čokoládová torta s tvarohovým krémom a jahodami
8 porcií
Potrebujeme:
Brownies korpus
- 140 g čokolády na varenie (52 % kakaa)
- 80 g masla
- 2 vajíčka
- 160 g kryštálového cukru
- 20 g holandského kakaa
- 40 g mletých mandlí
- 1/2 lyžičky soli
Krém
- 300 g bielej čokolády
- 200 g smotany na šľahanie (33%)
- 200 g mascarpone
- 200 g jemného tvarohu
Na ozdobenie
- 500 g jahôd
- 150 g čokolády (podľa chuti)
- čokoládové tyčinky
Postup:
Korpus
- Čokoládu spolu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Vajíčka s cukrom vyšľaháme mixérom do svetlej a nadýchanej peny. K vaječnej zmesi mixérom zašľaháme vlažnú čokoládu (nie horúcu, aby nezrazila vajíčka). Na záver ručne primiešame kakao, mandle a soľ.
- Takto pripravené cesto rovnomerne nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pri teplote 170 °C pečieme približne 20 minút. Hotový brownies korpus vyberieme z formy, až keď úplne vychladne.
Krém
- Čokoládu nasekáme na menšie kúsky a necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Smotanu, mascarpone a tvaroh vyšľaháme mixérom do polotuha. Prilejeme vlažnú čokoládu a vyšľaháme. Krém dáme zachladiť.
- Tip: Čokoláda musí byť vlažná, aby sa spojila s ostatnými ingredienciami do hladkého krému. Studená čokoláda, aj keď tekutá, by vytvorila v kréme nechcený stracciatella efekt a horúca by zase rozpustila ostatné ingrediencie.
Torta
- Vychladnutý korpus prevrátime a uložíme ho na dno tortovej formy s vysokým okrajom. Jahody očistíme a prerežeme ich pozdĺžne na polovice. Uložíme ich tesne vedľa seba reznou stranou k bokom formy a špicom smerom hore dookola celej formy. Jahody zatrieme krémom. Polovicu krému nanesieme aj do stredu na korpus. Zopár jahôd si odložíme na zdobenie a zvyšné nakrájame na malé kúsky. Pokrájané jahody naukladáme na krém a zatrieme ich zvyšným krémom. Takto pripravenú tortu dáme stuhnúť min. na 4 hodiny. Stuhnutú tortu opatrne vyberieme z formy.
- Tortu dozdobíme jahodami v čokoláde a čokoládovými tyčinkami.