Leto je čas oddychu, dovoleniek strávených pri mori alebo v horách. Spolu s vodou a so slnkom však pojedáme aj všelijaké dobroty a tie nám môžu pekne znepríjemniť pobyt na drahom zájazde alebo pokaziť idylické prázdniny na dedine.
1. Kampylobakterióza
Z čoho ju možno dostať:
- surové hydinové mäso, surové mlieko
- tepelne neopracované mliečne výrobky
- nedostatočne tepelne opracované alebo opätovne kontaminované výrobky z mäsa
- neupravená pitná voda
Prejavy:
- bolesť brucha, hnačka, horúčka, bolesti hlavy a svalov, prípadne aj vracanie
- ochorenie sa prejavuje po 1 až 7 dňoch od konzumácie kontaminovaného jedla.
Na čo si dať pozor:
- v prírode sú kampylobaktery veľmi rozšírené
- nachádzajú sa v tráviacom trakte domácich i voľne žijúcich zvierat
- najčastejšie človek ochorie následkom konzumácie
kontaminovanej potraviny alebo vody pri kontakte s infikovanými domácimi zvieratami (psy, mačky), prenos z človeka na človeka
2. Salmonelóza
Z čoho ju možno dostať:
- teplo praje šíreniu salmonelózy
- jedlo konzumované v surovom stave treba preto dokonale umyť
- potraviny treba poriadne prevariť alebo inak tepelne upraviť v pitnej vode
- slepačie vajcia v jedlách musia byť poriadne tepelne spracované
Prejavy:
- inkubačný čas (od konzumácie kontaminovanej stravy po prvé príznaky ochorenia) je 12 až 36 hodín
- ochorenie sa začína vysokou teplotou okolo 39 °C
- celková nevoľnosť
- kŕče brucha, ku ktorým sa pridružia vodnaté nazelenalé hnačkovité stolice
Na čo si dať pozor:
- Chorí často potrebujú infúznu liečbu na infekčnom oddelení, pretože organizmus sa pri salmonelóze rýchlo dehydratuje. Pre starých, oslabených ľudí a malé deti môže byť ochorenie až smrteľné.