Leto je čas oddychu, dovoleniek strávených pri mori alebo v horách. Spolu s vodou a so slnkom však pojedáme aj všelijaké dobroty a tie nám môžu pekne znepríjemniť pobyt na drahom zájazde alebo pokaziť idylické prázdniny na dedine.
3. Dyzentéria
Z čoho ju možno dostať:
- typické ochorenie z nedodržania základných hygienických noriem
- prenáša ju výlučne človek špinavými rukami, potravinami, vodou a pod.
Prejavy:
- horúčky
- bolesti brucha
- bolestivé nutkanie na stolicu 10- až 30-krát denne
- vracanie
- vodnatá stolica
- inkubačná doba je 1 - 7 dní, najčastejšie 3 dni
Na čo si dať pozor:
- vyskytuje sa hlavne pri nedodržiavaní hygienických zásad, preto sa nazýva aj choroba špinavých rúk
- za prevenciu sa pokladá dodržiavanie pravidiel správnej hygieny,
- umývanie rúk po manipulácii s tepelne neupraveným mäsom, po použití toalety, po výmene plienok, po kýchnutí, kašli a čistení nosa
Mäso, hydinu a morské živočíchy dôkladne uvarte:
- polievky a vývary priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 stupňov Celzia
- v prípade mäsa a hydiny sa presvedčte, či je šťava číra a nie ružová
- uvarené jedlá dôkladne prihrievajte
- správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy
- varenie potravín pri teplote 70 stupňov Celzia môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu
- zvláštnu pozornosť si vyžadujú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a najmä hydina
Ako skladovať majonézy a mäso
Úrad verejného zdravotníctva SR radí:
- zostatky z majonéz, dresingov a studených omáčok treba skladovať pri teplote nula až štyri stupne Celzia maximálne 48 hodín
- pečené, varené, dusené a vyprážané mäso vcelku pri tejto teplote najviac 24 hodín
- chladené krájané mäso môže byť v chladničke pri teplote nula až štyri stupne Celzia 24 hodín