Salmonelóza, dyzentéria a kampylobakterióza: Aké ochorenia hrozia v lete z jedla?
27. 6. 2023, 16:00

Zdroj: iStock
Leto je čas oddychu, dovoleniek strávených pri mori alebo v horách. Spolu s vodou a so slnkom však pojedáme aj všelijaké dobroty a tie nám môžu pekne znepríjemniť pobyt na drahom zájazde alebo pokaziť idylické prázdniny na dedine.
Stačí, ak si na kúpalisku kúpime langoš a rozhodneme sa pre variant so smotanou, ktorá nemusela byť správne skladovaná. Rizikom môže byť v teple aj vyprážaný syr s tatarskou omáčkou alebo ručne vyrábaná zmrzlina. Deti si zas v lese zvyknú nazbierať jahody, maliny alebo čučoriedky a neumytými rukami si ich kladú rovno do úst. Aké sú riziká?
V lete sa vyskytujú skôr bakteriálne ochorenia ako vírusové. Jún, júl a august sú obdobím s najvyšším počtom ochorení na salmonelózu. Príčinou môže byť napríklad mäso pripravené vonku na grile. Pri grilovaní preto dbajte na správnu prípravu - mäso nakrájajte na tenšie plátky alebo menšie kúsky a naklepte ho, odstráňte z neho kožu i tuk a pečte ho na hliníkovej fólii. Grilujte pri miernejšej teplote – tak, aby bolo menej spálené na povrchu, ale prepečené aj v strednej časti. Ďalším typicky letným ochorením je dyzentéria a najčastejšie sa vyskytuje kampylobakterióza.
Hnačky a vracanie
Ochorenia prenášané prostredníctvom potravín spôsobujú hnačky, bolesti brucha, vracanie, niekedy aj vysokú teplotu. Nepríjemnosti zväčša o pár dní pominú, ale môžu mať aj komplikovaný priebeh. Vyskytujú sa tiež komplikácie, ktoré súvisia s konzumovaním húb. „Buď je to nesprávne skladovanie hríbov, alebo nerozoznanie tých, ktoré sú nestráviteľné, prípadne dokonca jedovaté,“ upozorňuje lekár a záchranár Viliam Dobiáš. Problém tiež spôsobujú potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze. „Ľuďom väčšinou nenapadne, že pri vysokých letných teplotách by mali zvýšiť stupeň chladenia v chladničke. Čo stačilo v zime, v lete nestačí,“ vraví Dobiáš.
Strana
1/3