"IARC nie je orgán schvaľujúci bezpečnosť potravín," vyhlásila Frances Hunt-Woodová, generálna sekretárka Medzinárodnej asociácie sladidiel. "Aspartám je jednou z najpodrobnejšie preskúmaných prísad vôbec. Za bezpečnú látku ho vyhlásilo viac ako 90 orgánov schvaľujúcich bezpečnosť potravín vrátane Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktorý vykonal dosiaľ najkomplexnejšie hodnotenie jeho bezpečnosti," dodala.
Podľa informácií denníka Guardian IARC zozbierala pre odborníkov balík informácií obsahujúci 7000 zmienok o aspartáme v štúdiách a 1300 štúdií. "Naozaj by sme si pred vyvodením akýchkoľvek definitívnych záverov mali počkať na celkové hodnotenie IARC, bez nich strieľame naslepo," vyhlásil Oliver Jones, profesor chémie na RMIT University v austrálskom Melbourne.
To, že nejaká látka dostane od IARC nálepku ako potenciálne karcinogénna, ešte "neznamená, že daná látka predstavuje pre ľudí za normálnych okolností riziko", vysvetlil Kevin McConway, emeritný profesor aplikovanej štatistiky na Open University.