Kvalita špekáčikov sa zlepšila a výrazne ubudlo zásadných problémov. Nedá sa zastierať, že opečený špekáčik nie je práve výživový ideál. Dopriať by sme si ich mali len príležitostne, a keď už, tak kupovať tie naozaj kvalitné.
Testy údenín, sa vždy začínajú rovnako - meraním obsahu mäsa. Podľa našej legislatívy obsah mäsa v špekáčikoch nesmie klesnúť pod 40 %. „Ako obvykle sme zistený podiel mäsa porovnali s údajmi na obaloch, väčšinou skutočnosť prevýšila očakávania,“ konštatovala šéfredaktorka magazínu dTest Hana Hoffmannová.
Samotný názov špekáčikov odkazuje na tuk, presnejšie povedané na bravčovú slaninu alebo slaninu, ktorú má byť vidieť aj po rozkrojení výrobku. Obsah tuku v špekáčikoch má byť maximálnych 45 %. Samozrejme, ani táto požiadavka neušla kontrole odborníkov z magazínu dTest. A v neposlednom rade sa kontrolovali senzorické vlastnosti.