Na 8 porcií budeme potrebovať:
- 1 kg bravčového pliecka bez kosti vcelku
- 1 lyžicu bravčovej masti
- 1 cibuľu
- 3 bobkové listy
- nové korenie
- 3 mrkvy s vňaťou
- 3 stopky stopkového zeleru
- 200 g klobásy
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvý rozmarín
- 200 ml bieleho suchého vína
- 500 g paradajkového pretlaku
- horúci vývar alebo vodu (podľa potreby)
- 250 g bielej suchej fazule (vopred uvarenej dopolomäkka)
- 3 - 4 sedliacke žemle
- čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
V hrnci na rozpustenej bravčovej masti restujeme cibuľu nasekanú nadrobno. Ochutíme bobkovými listami a novým korením.
K základu postupne pridávame umyté a očistené mrkvy a zeler nakrájané na menšie kúsky, klobásu nakrájanú na menšie kúsky a cesnak nasekaný nadrobno. Mäso nakrájame na kocky a restujeme spolu so základom. Ochutíme soľou, čiernym korením a najemno nasekaným rozmarínom. Keď sa mäso zatiahne, podlejeme vínom a chvíľu varíme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom pridáme paradajkový pretlak a premiešame. Podľa potreby prilejeme horúcu vodu. Pridáme vopred uvarenú fazuľu. Guláš varíme pod pokrievkou, pokým mäso nezmäkne. Tesne pred servírovaním sedliacke žemle prekrojíme na polovice a opečieme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja z oboch strán dochrumkava.
Servírovanie
Fazuľový guláš cassoulet podávame v hlbokom tanieri posypaný nasekanou petržlenovou vňaťou a opečenou sedliackou žemľou.