Tieto zlepšenia alebo zmeny v technológiách primárnej produkcie potravín by mohli odčerpať dostatok uhlíka z atmosféry a viazať ho v pôde, takže klíma by sa tak rýchlo neohrievala. Zásadnou zmenou je zníženie intenzívnej výroby a zlepšenie kvality pôdneho mikrobiómu, odklon od hlbokej orby a výsadba lúk a výmladkových plantáží.
Podľa nových výpočtov by používanie lepších poľnohospodárskych techník pomohlo uložiť do vrchnej vrstvy pôdy a neproduktívnej vegetácie na celom svete približne 31 gigaton oxidu uhličitého ročne. Odborníci však tvrdia, že ak sa má globálna zmena klímy udržať pod 1,5 %, je potrebné znížiť emisie oxidu uhličitého o 32 gigaton ročne.
"Mimo poľnohospodárskeho sektora ľudia nechápu, aká dôležitá je pôda pre klímu. Zmena v poľnohospodárstve by mohla viesť k tomu, že pôda bude obsahovať takzvaný negatívny uhlík, absorbovať uhlík a znížiť náklady na poľnohospodárstvo," hovorí autorka štúdie Jacqueline McGladeová, bývalá hlavná vedecká pracovníčka Programu OSN pre životné prostredie a bývalá výkonná riaditeľka Európskej environmentálnej agentúry.