„Každý Slovák podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR tak zjedol 4 kilogramy sladkostí z čokolády, rok predtým to bolo podľa definitívnych údajov 4,4 kilogramu“ uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR. Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, keď každý občan SR bez rozdielu veku skonzumoval v priemere za rok 5,1 kilogramu čokolády alebo čokoládových cukroviniek.
V medzinárodnom porovnaní patria k najväčším konzumentom čokolády najmä európske krajiny. Najviac, v priemere 11,6 kilogramu na obyvateľa, jej v roku 2021 zjedli Švajčiari. Nasledovali obyvatelia Spojených štátov amerických s 9 kg a Nemecka s 5,7 kg. Na druhom konci rebríčka skončila India a Čína. V týchto krajinách je spotreba na úrovni 1 kg a 0,2 kg.
V prípade vývozu čokolády zo SR v roku 2022 bol vyšší ako jej dovoz o 5,8 tisíca ton. Na Slovensko sa vlani priviezlo takmer 56,6 tisíca ton čokolády. Z finančného hľadiska to predstavovalo hodnotu 293 milióna eur. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Českej republiky, Nemecka, Belgicka, Poľska a Bulharska.