Kde sú tie časy, keď sme ako prílohu poznali len zemiaky, ryžu, knedľu či kus chleba?! Skvelou alternatívou sú tortilly, teda placky pôvodom z arabskej kuchyne, vďaka ktorým jedlo nielen inak chutí, ale aj zaujímavo vyzerá. Tentoraz sme si pre vás prichystali dva naoko podobné recepty, no zdanie klame.
Tortilla s mletým hovädzím mäsom a cícerom
6 porcií
Potrebujeme:
- olivový olej
- 2 červené cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavú papričku
- 100 g cícera
- • 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- • soľ
- • mleté čierne korenie
- 200 ml červeného suchého vína
- 400 g krájaných paradajok z konzervy
- 50 g masla
- šťavu z 1 limetky
- 2 avokáda
- 6 tortilla placiek
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 hrsť čerstvej bazalky
Postup:
- Cícer cez noc namočíme vo vode. V hrnci na oleji orestujeme 1 červenú cibuľu a strúčiky cesnaku nasekané nadrobno. Pridáme bez semienok nakrájanú štipľavú papričku. Zmes orestujeme, prilejeme olej podľa potreby a prihodíme cícer. Pridáme mleté mäso a ochutíme soľou a korením. Po chvíli prilejeme červené víno a krátko povaríme. Prilejeme paradajky z konzervy, osolíme, okoreníme a ešte chvíľu varíme. Pridáme maslo a šťavu z 1/2 limetky.
- V miske zmiešame očistené avokáda nakrájané na kúsky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom, šťavou z 1/2 limetky a premiešame.
- 1 červenú cibuľu nakrájame na pásiky.
- Na suchej panvici orestujeme tortilly dozlatista. Do stredu tortilly uložíme mäsovú zmes, pridáme plátky cibule, avokádovú zmes, posypeme nasekanými bylinkami (petržlenovou vňaťou a bazalkou) a tortillu zrolujeme.
Plnená tortilla s mäsom a avokádom
Otvoriť galériu
Plnená tortilla s mäsom a avokádom
Zdroj: lidl
5 porcií
Potrebujeme:
- 500 g mletého mäsa mix
- 1/2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 a 1/2 štipľavej papričky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 vajce
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 1 hrsť strúhanky
- olivový olej
- 1 zrelé avokádo
- 1 citrón
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 100 g kyslej smotany (18%)
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 2 - 3 tortilla placky
- 1 hrsť rukoly
Postup:
Pikantné mleté mäso
- Mleté mäso preložíme do misky, pridáme k nemu nadrobno nasekanú cibuľu, cesnak, 1 štipľavú papričku zbavenú jadierok, petržlenovú vňať a vajce. Ochutíme soľou a čiernym korením. Pridáme strúhanku a zmes dôkladne premiešame. Mäsovú zmes rozdelíme na približne rovnako veľké porcie, ktoré v rukách vytvarujeme na tenké placky (ruky si posypeme strúhankou alebo opláchneme studenou vodou, aby sa nám na ne mäsová zmes nelepila). Mäsové placky opekáme na rozohriatej panvici na troche olivového oleja z každej strany približne 2 - 3 minúty.
Plnka
- Avokádo rozdelíme na polovice a pomocou lyžice vyberieme dužinu. Dužinu nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme šťavou z polovice citróna, osolíme a okoreníme. Lahôdkovú cibuľku nakrájame na väčšie kúsky a 1/2 štipľavej papričky na kolieska.
Smotanový dresing
- Kyslú smotanu ochutíme soľou, čiernym korením, šťavou z druhej polovice citróna a nasekanou čerstvou mätou. Dôkladne premiešame.
Tortilly plnené mletým mäsom
- Tortilla placky krátko opečieme na rozohriatej suchej panvici a rozdelíme na polovice. Každú potrieme lyžicou smotanového dresingu, navrstvíme pikantné mleté mäso, nakrájané avokádo, lahôdkovú cibuľku, štipľavú papričku a pár lístkov rukoly. Tortilly preložíme na polovicu a podávame.