Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.07.2023 00:00 | PR články
PR článok

Úplne nová Toyota Prius Plug-in Hybrid: Nový výrazný vzhľad a dynamický pohon

Najvýkonnejší Prius v dejinách je výlučne Plug-in Hybrid Electric pre Európu. Duálna DNA v sebe spája pravé schopnosti elektrického vozidla (EV) a vylepšený hybridný výkon.

Toyota Prius predstavuje vo svojej piatej generácii niečo neočakávané. Je novou kapitolou v príbehu inžinierskych inovácií a dynamického dizajnu. Najnovší Prius, ktorý je v Európe v ponuke výlučne ako plug-in hybridný elektrický model a na tomto trhu sa predáva pod názvom Prius Plug-in hd 220, kráča v priekopníckych stopách svojich slávnych predchodcov a podobne ako oni narúša zavedené konvencie.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Viac ako štvrťstoročie má Prius trvalý vplyv na značku Toyota i celý svet ako prvé sériovo vyrábané elektrifikované vozidlo, ktoré určilo budúce trendy v oblasti elektrických vozidiel a sprístupnilo technológiu elektrifikácie širokému okruhu zákazníkov.

Najnovší Prius predstavuje na tejto ceste ďalší krok a prináša vylepšenú elektrifikáciu najnovšej technológie plug-in hybridných vozidiel (PHEV), ktorá dopĺňa viaccestný prístup spoločnosti Toyota k uhlíkovej neutralite. V rámci neho sa už predalo v celosvetovom meradle viac ako 23 miliónov elektrifikovaných vozidiel, pričom len samotné hybridné a plug-in hybridné verzie modelu Prius tvoria viac ako päť miliónov kusov.

Spoločnosť Toyota sa zaviazala ponúkať nízkouhlíkové riešenia všetkým svojim zákazníkom podľa ich miestnych potrieb a infraštruktúry, aby na ceste k uhlíkovej neutralite nezostal žiadny vodič pozadu. Nový Prius ako jej najvýkonnejšie a najúčinnejšie PHEV posilňuje ponuku značky Toyota, ktorá sa zaviazala k výrobe batériových elektrických vozidiel (BEV) a vozidiel na palivové články (FCEV), aby ponúkla zákazníkom širšiu škálu možností znižovania uhlíkových emisií.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Kombinácia pravého výkonu elektrického vozidla (EV) a komplexného pohodlia najnovšej technológie hybridného pohonu vnáša do srdca nového modelu Prius Plug-in Hybrid duálnu DNA. Dojazd až 86 km na elektrický pohon vďaka akumulátoru s kapacitou 13,6 kWh zabezpečí jazdu v plne elektrickom režime pre väčšinu každodenných ciest. Na dlhšie cesty alebo situácie, keď nabíjanie nie je praktické, je k dispozícii plug-in hybridný systém novej generácie od spoločnosti Toyota, ktorý sa vyznačuje vyšším výkonom a mimoriadne nízkymi kombinovanými emisiami CO2 podľa WLTP na úrovni 11 g/km – čo je pre model Prius historicky najnižšia hodnota.

Od svojho uvedenia na trh v roku 1997 je Prius oslavovaný pre svoju účinnosť, nie však vždy pre výkon. Avšak piatou generáciou hybridnej technológie Toyota prekvapila. Najnovší hybridný systém prináša celkové zlepšenie jazdných vlastností a poskytuje vyšší výkon aj vyššiu účinnosť. Motor architektúry TNGA s objemom 2,0 litra dosahuje výkon 152 k (DIN) (112 kW) a spolupracuje s novým predným motorom transaxle s výkonom 163 k (DIN) (120 kW), čo predstavuje celkový výkon systému 223 k (DIN) (164 kW). Zvýšený výkon v plug-in hybridnej konfigurácii zabezpečuje v porovnaní s výkonom predchádzajúcej generácie, ktorý dosahoval 122 k (DIN) (90 kW), silné a pohotové zrýchlenie.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Potešenie z jazdy s najnovším modelom Prius však prináša viac než len jeho nečakaný výkon a zrýchlenie. Zlepšila sa aj vyváženosť a ovládateľnosť vozidla, a to vďaka druhej generácii platformy GA-C globálnej architektúry TNGA, ktorá zaistila nižšiu hmotnosť a vyššiu tuhosť v záujme stabilnejšej jazdy. Nižšie ťažisko, ktoré sa dosiahlo umiestnením akumulátora pod zadné sedadlo a presunutím palivovej nádrže nižšie a viac dopredu v porovnaní s predchádzajúcou generáciou, prispieva k lepšej jazdnej dynamike a obratnosti.

V snahe o maximálnu účinnosť je možné pomocou voliteľných solárnych článkov integrovaných v streche vozidla dosiahnuť dojazd na elektrický pohon až 8,7 kilometra za deň (na základe ročného množstva slnečného svitu v japonskom meste Nagoja). Tieto články teraz nabíjajú plug-in hybridný akumulátor priamo, bez potreby prídavného solárneho akumulátora, ako to bolo v prípade predchádzajúcich modelov. Strecha je menšia než doteraz, ale vďaka novým solárnym článkom sa celková účinnosť zvýšila o viac ako 15 percent.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Hoci Prius mal vždy pútavý vzhľad, jeho najnovšia generácia je prekvapivo štýlová. Kultový klinovitý tvar, ktorý je originálom pre model Prius od jeho druhej generácie, prešiel vývojom a získal elegantné moderné línie. Silueta pripomínajúca kupé vznikla znížením celkovej výšky o 50 mm, presunutím vrcholu strechy dozadu a použitím pneumatík s väčším priemerom, až 19 palcov.

Charakteristický tvar umocňuje rázvor kolies, ktorý je v porovnaní s predchádzajúcou generáciou dlhší o 50 mm. Zároveň sa skrátila celková dĺžka vozidla o 46 mm. Zadnú časť zvýrazňuje trojrozmerný lineárny svetelný prvok, ktorý podčiarkuje progresívny dizajn a upriamuje pozornosť na výrazné logo Prius.

Vo vnútri priestrannej kabíny sa spája radosť z jazdy s praktickým využitím, čím vzniká čisté usporiadanie interiéru. Ten je priestranný rovnako pre vodiča ako aj pre cestujúcich. Vyrobený je z kvalitných štýlových materiálov, ktoré zvýrazňujú harmonické dizajnové prvky podčiarkujúce jeho dynamický charakter a účelnosť.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Výhľad vodiča sa sústreďuje okolo sedempalcovej obrazovky, ktorá je umiestnená priamo v jeho zornom poli, čo zvyšuje bezpečnosť, pretože vodič má vďaka tomu oči stále upriamené na cestu pred sebou. Prioritou pri tvorbe prístrojového panela s novým dizajnom bolo pohodlie v kabíne a prehľadné usporiadanie, aby čo najmenej zasahoval vodičovi do výhľadu a súčasne zaisťoval dobrú využiteľnosť i príjemný vzhľad. Spája sa v ňom diskrétna spodná centrálna obrazovka, ktorá zabezpečuje prístup k najnovšiemu multimediálnemu systému od spoločnosti Toyota na báze cloudu, a štíhle ovládacie prvky klimatizácie.

Okrem toho, že nový Prius prináša nečakané prekvapenia z hľadiska výkonu, účinnosti aj estetiky, je priekopníkom aj v oblasti inovatívnych technológií. Jedným z príkladov je systém Toyota T-Mate, ktorý obsahuje najnovšiu generáciu bezpečnostných funkcií Toyota Safety Sense (TSS) a ktorý možno odteraz pohodlne aktualizovať prostredníctvom bezdrôtového prenosu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Vylepšená predná kamera a radar majú dlhší dosah smerom dopredu a môžu sa pochváliť aj širším bočným a vertikálnym záberom, čo im umožňuje detekciu väčšieho množstva objektov a identifikáciu širšej škály potenciálnych rizík, nevynímajúc motocykle a objekty popri ceste. Na podporu funkcií prednárazového bezpečnostného systému, asistenta sledovania dráhy vozidla a systému upozornenia na premávku pred vozidlom pribudli predné bočné radarové senzory, aby vodič mohol jazdiť bez obáv.

Dokonca aj dopravná zápcha môže byť v novom Priuse pokojná. Postará sa o to asistent jazdy v dopravnej zápche, ktorý odbremeňuje vodiča pri jazde v pomalej premávke a pomáha mu so zrýchľovaním, brzdením a udržiavaním vozidla v jazdnom pruhu. Nový Prius vás zbaví stresu aj po príchode do cieľa cesty, keď vám pomôže s parkovaním pomocou poloautonómneho pokročilého parkovacieho systému, ktorý umožňuje zaparkovať bez používania rúk alebo prostredníctvom diaľkového ovládania.

Podrobné informácie o úplne novej Toyota Prius Plug-in Hybrid, ako aj technické parametre sa dočítate TU.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Cena za dizajn Red Dot Design Award 2023

Ešte predtým, ako sa Prius piatej generácie dostal na európske cesty, bol už víťazom, keď získal prestížne ocenenie za dizajn Red Dot Design Award za elegantnú a modernú reinterpretáciu kultového klinovitého tvaru značky Toyota.

Jedinečný dizajn, ktorý je rukopisom modelu Prius už viac ako štvrťstoročie, sa posunul na osobitnú novú úroveň vďaka siluete pripomínajúcej kupé a nečakane športovému nádychu. V prevažne čiernom priestrannom interiéri dominujú vyberané materiály, ktoré vytvárajú štýlové a harmonické prostredie. Prístrojový panel s novým dizajnom prispieva k pohodliu a bezpečnosti jasným a prehľadným usporiadaním, v rámci ktorého sú prístroje ľahko čitateľné a vyznačujú sa jednoduchým a ergonomickým ovládaním.

Red Dot Design Award je jednou z najväčších dizajnérskych súťaží na svete, do ktorej sa každoročne prihlási približne 20-tisíc návrhov. Už vyše 60 rokov sa v nej oceňuje inovatívny dizajn v kategóriách Produktový dizajn, Komunikačný dizajn a Koncept dizajnu. Po vyhodnotení všetkých prihlásených návrhov medzinárodnou 43-člennou porotou získal nový Prius najvyššie ocenenie, „Najlepší z najlepších“, za rok 2023 v kategórii Produktový dizajn.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Ďalšia kapitola v histórii hybridných vozidiel

Prius od svojho uvedenia na trh v roku 1997 prešiel v každom ohľade dlhú cestu a jeho piata generácia posúva toto dedičstvo na novú úroveň. Stavia pritom na filozofii priekopníckej technológie a oddaného úsilia spoločnosti Toyota o lepšiu budúcnosť.

Pôvodný Prius odštartoval elektrifikáciu ako prvé sériovo vyrábané hybridné elektrické vozidlo na svete. Na trh bol príhodne uvedený so sloganom „Práve včas pre 21. storočie“ a spočiatku upútal pozornosť svojím svojráznym štýlom sedanu.

Druhá generácia modelu Prius bola predstavená v roku 2003 a priniesla so sebou nové aerodynamické štandardy s mimoriadne nízkym koeficientom aerodynamického odporu 0,26 a kultovým klinovitým tvarom, ktorý vznikol ako dôsledok prechodu na formát päťdverového hatchbacku. Táto generácia bola v roku 2005 ocenená aj titulom Auto roka pre Európu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Toyota

Vedúce postavenie spoločnosti Toyota v oblasti hybridného pohonu sa ďalej posilnilo v roku 2009 prostredníctvom tretej generácie modelu Prius, ktorý prišiel ako technicky najvyspelejší bežný automobil na svete. Spotreba paliva sa znížila o ďalších 10 percent a emisie CO₂ o 14 percent vďaka ešte nižšiemu koeficientu aerodynamického odporu, väčšiemu 1,8-litrovému motoru a prepracovanému elektromotoru.

Prius pokračoval vo svojej úlohe priekopníka spoločnosti Toyota v oblasti hybridnej technológie i mimo nej so štvrtou generáciou. Tá bola uvedená na trh v roku 2015 ako úplne prvé vozidlo, ktoré využívalo novú globálnu architektúru TNGA spoločnosti Toyota.

Pri Priuse štvrtej generácie sa dosiahol aj ďalší technický míľnik. Jeho nový motor priniesol bezprecedentnú maximálnu tepelnú účinnosť 40 percent, čo je najvyššie číslo, aké vôbec dosiahol sériovo vyrábaný zážihový motor. Výrobca predstavil aj novú plug-in hybridnú verziu, ktorá dosahovala dojazd na elektrický pohon 50 kilometrov a emisie CO₂ iba 22 gramov na kilometer podľa predchádzajúceho jazdného cyklu NEDC.

Takéto prevratné technické počiny sú neoddeliteľnou súčasťou postavenia modelu, ktorý má slúžiť ako inšpirácia pre vedúce postavenie značky Toyota v oblasti elektrifikácie. To posilňuje aj jeho piata generácia – výlučne Plug-in Hybrid pre Európu.

Od uvedenia modelu Prius na trh v roku 1997 predala spoločnosť Toyota vo svete viac ako 23 miliónov elektrifikovaných vozidiel. Viac ako päť miliónov z nich predstavujú modely Prius a Prius Plug-in Hybrid.

Prvé vozidlá sa na Slovensko trhu objavia už v priebehu mesiaca júl 2023, cenník.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Juraj sa chvíľu ošíval, no nakoniec zo seba vypľul odpoveď.
Foto
Slafkovského pritlačili otázkou k múru: Najlepší Slovák v NHL? No predsa...
Popularita „Bullycats“ rastie.
Foto
Nový trend?! Ľudia vo veľkom kupujú kríženú mačku: Odborníci varujú pred PROBLÉMAMI
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donalda Trump.
Podľa Trumpa by zabitie lídra Hamasu mohlo priniesť mier: Bude USA obmedzovať Izrael?
Maroš Kramár prehovoril o spackanej investícii.
Foto
OKRADNUTÝ Maroš Kramár: O obrovské peniaze prišiel spolu s Matovičovou či Havlovou!
Obvinený muž (44) cestou do súdnej siene nepovedal ani slovo
Foto
Obvinený Tomáš sa zaťal: Súd opustil po 15 minútach! Otázniky o smrti jeho rodičov sa stále vynárajú
Zoologická záhrada v Bratislave.
FotoVáš Tip
Bratislavská zoo sa stavia na nohy: Toto je tam možné opäť vidieť!
Bývalý tenista Hrbatý ponúka luxusné sídlo na Kolibe za milióny
Foto
Bývalý tenista Hrbatý ponúka luxusné sídlo za milióny: Prečo sa zbavujem honosnej vily!
Kráľ Karol a kráľovná Kamila.
Skončí monarchia? Návšteva Karola III. v Austrálii opäť vyvolala kontroverznú debatu
(ilustračné foto).
NATO chce vytvoriť kompatibilitu medzi členskými štátmi: Stanoví jednotné normy pre vojenské vybavenie
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenského víťazný plán: V Poľsku prevláda skepsa, ktorú vyslovil minister obrany
Slovenská informačná služba.
Atentát na premiéra: Podľa publicistu Hrabka bude vyšetrovanie atentátu dôležitejšie ako správa SIS
Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 2. decembra 2023.
Izrael zaútočil v Gaze na viacero domov: Hlásia obete