To, na čo si máme dávať pozor, čo nás (ne)milo prekvapí pri návšteve tejto krajiny, pre Nový Čas zhrnula delegátka cestovnej kancelárie Jana Domić.
Začnime cestou. Na čo by si mali dávať vodiči pozor?
- Najdôležitejšie je, aby ste boli oddýchnutí, keď idete na cestu. Je veľa havárií, že šoféri zaspia, snažia sa za čo najkratší čas dostať k moru a potom na to doplatia. Mne sa už stalo, že ani nedorazili. Nemyslím si, že by policajti šikanovali vodičov za rýchlosť, na celej diaľnici uvidíte jedno-dve autá. Na benzínkach sa treba pripraviť na to, že niekde sa za toaletu platí 50 centov, čiže majte pri sebe aj drobné.
V súvislosti s Chorvátskom sa skloňujú najmä vysoké ceny...
- Určite najlacnejšie je na Makarskej riviére, tam nájdete napríklad pizzu za 7 - 8 eur a sú samozrejme letoviská na Istrii, pri Splite či Dubrovníku, kde je trochu drahšie. Ale aj tu sa v bočných uličkách najete za 10 eur, bežne tu ponúkajú aj denné menu za túto cenu. Čiže ceny sa od našich príliš nelíšia.
Ako išli hore ceny potravín v obchodoch?
- Vo všeobecnosti išli ceny potravín hore o 10 až 15 %. Ale napríklad slnečnicový olej stál 1,30 eura a viem, že klienti si kupovali aj domov. Čiže ceny sú porovnateľné s našimi. Čo je však určite drahšie, to je maslo, to stojí až 4 eurá. Určite by som ochutnala ich mlieko a mliečne výrobky, tie sú fantastické. Podľa mňa sa teda neoplatí brať potraviny zo Slovenska, ak idete do apartmánu.