Vlnu pobúrenia vyvolali na Slovensku články o cenách za ležadlá. Koľko teda stoja?
- Je pravda, že sú vysoké ceny. Napríklad v Dubrovníku pri 5-hviezdičkovom hoteli, kam chodia Američania a Briti, stojí ležadlo aj 45 eur, s baldachýnom a so záclonkami aj 100 eur. Oni si to zaplatia, lebo si to vedia dovoliť. V niektorých oblastiach je to však oveľa lacnejšie, napríklad na spomínanej Makarskej riviére, kde ležadlo na deň máte aj za 5 až 7 eur. Treba sa pri jednotlivých ponukách pozerať aj na to, či sú ležadlá pri hoteli zadarmo, alebo za poplatok, lebo aj táto položka vie predražiť dovolenku.
Čo ľudí nemilo prekvapí, keď prídu do Chorvátska?
- Keď chcú ísť autom, treba sa pripraviť na to, že budú platiť za parkovanie, väčšina hotelov si vyberá aspoň minimálny poplatok 5 eur na deň, a mnohí si to nezistia. Takisto nie je ani lacné parkovanie v rámci miest, ak sa rozhodnete chodiť na výlety. Rádovo môže ísť aj o desiatky eur v závislosti od destinácie. Preto si treba rozmyslieť, či nie je lepšie ísť na dovolenku autobusom alebo lietadlom. Takisto sa dajú zistiť aj ceny taxíkov, aj v Dubrovníku, kde pôsobím, sa viete odviezť za 5 eur z jednej strany mesta na druhú.
Čo vyskúšať v reštaurácii?
Slovníček chorvátskych jedál:
1. Čevapi - grilovaný pokrm z mletého mäsa, často jahňacieho, s korením čubrica a cibuľou
2. Pljeskavica - grilovaná placka z mletého mäsa, najčastejšie z bravčového, hovädzieho alebo jahňacieho, prípadne z ich zmesi
3. Ražnjići - špízy z mäsa, cibule a zeleniny
4. Sarma - plnené kapustové listy
5. Crni rižot - čierne sépiové rizoto s kúskami morských plodov charakteristických pre prímorské destinácie
6. Pašticada - marinované a dusené hovädzie mäso podávané s cestovinami alebo so zemiakovým pyré
7. Octopus salata - obľúbené predjedlo, ktoré sa skladá z varenej chobotnice, olivového oleja, cesnaku, citrónovej šťavy a petržlenovej vňate
8. Brudet - rybí guláš pripravovaný z rôznych druhov rýb, napríklad z tresky, lososa, pražmy alebo vlka morského, varených v paradajkovej omáčke s bylinkami a so zeleninou
9. Soparnik - chlebová placka plnená špenátom, cibuľou a olivovým olejom
10. Štrukli - závin plnený naslano alebo nasladko (tvarohom)
11. Medenjaci - malé medové koláčiky pripravované tradične s medom zo šalvie lekárskej
12. Paprenjak - chrumkavá sušienka ochutená korením
13. Fritula - malé mäkké šišky posypané práškovým cukrom, ktoré sa môžu podávať s teplým džemom
14. Rožatá - niekedy tiež „rozatá“, je krémový dezert poliaty karamelom inšpirovaný francúzskym créme brulée
15. Kroštule - sladké chuťovky na chrumkanie
16. Palacinke - tu nie je preklad potrebný, oproti tradičným českým palacinkám sú v Chorvátsku rozšírené aj slané varianty so syrom
17. Sladoled - chorvátska zmrzlina vyniká nielen chuťou, ale aj kvalitným zložením a veľkosťou porcie
18. Rakija - tradičný destilát najčastejšie zo sliviek, hrušiek, jabĺk alebo marhúľ