Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.07.2023 00:00 | Nové Časy | Kulinárium

Najvšestrannejšia zelenina: Poznáte všetky jej možnosti?

Občas nás rozplače, ale každý ju má doma a prináša skvelé kulinárske zážitky. Cibuľa. Má mnoho variantov a všestranné je aj jej použitie.

Poznali ju už starí Egypťania a používala sa nielen v kuchyni, ale aj ako liečivá rastlina, najmä vďaka svojim antibakteriálnym účinkom. Legenda hovorí, že otroci, ktorí stavali pyramídy, jedli denne pol kila cibule, aby neochoreli.

Dnes nesmie chýbať v žiadnej kuchyni, používame ju na studeno aj pri varení a mnohé naše typické jedlá by sa bez nej nezaobišli.

Kuchynská cibuľa je veľká, guľatá, jedna môže vážiť aj kilo. Nedá sa príliš dlho skladovať a je vhodná na varenie aj na plnenie.

Červená cibuľa má tenšiu šupku a krásny fialovo-červeno-biely vzor. Je o niečo menšia a ľahšie stráviteľná ako žltá kuchynská. Má takmer sladkú chuť, preto ju často používame do šalátov. Šupky červenej cibule sa kedysi používali aj ako farbivo.

Biela cibuľa je jemná letná zelenina s ľahkým cesnakovým nádychom. Vďaka svojej farbe je ideálna do svetlých omáčok.

Cibuľka strieborná perlička je malá, s priemerom do 35 milimetrov. Väčšinou ju jeme nakladanú.

Jarná cibuľka je považovaná za pochúťku. Je jemná, aromatická a vhodná na konzumáciu na surovo aj do varenia.

Šalotka je oválna a menšia ako kuchynská. Má jemne korenistú chuť a dobre sa skladuje. Na suchom mieste vydrží aj dva roky bez toho, že by začala klíčiť. Výborne sa hodí nielen do omáčok, ale aj na dochutenie zveriny, grilovaného mäsa, rýb a stredomorských jedál. Surová je vhodná aj do zeleninových šalátov. Špecialitou je šalotkové maslo a dá sa dobre aj opekať.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

RECEPT na karamelizovanú šalotku

Potrebujeme:
10 šalotiek
čerstvý rozmarín
maslo
cukor
soľ

Postup:
Šalotky ošúpeme a pozdĺžne rozkrojíme. Na panvici si rozpustíme maslo, do ktorého vkladáme šalotky a trochu ich posolíme. Potom pridáme cukor a nasekaný rozmarín a všetko restuje až dovtedy, kým šalotky začnú mäknúť a dostanú zlatistú farbu. Podávame ich ešte teplé, napríklad ku grilovanému mäsu.  

Viac k téme:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Škoda, že nemáme takých Ko*otov: Legendárny Polák by mal 90 rokov
(ilustračné foto)
Hrozivý útok v Chorvátsku: V populárnej lokalite dovolenkárov útočila šelma!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Vznikne moslimská aliancia proti Izraelu? Erdogan vyzýva na rázne kroky
Nový francúzsky konzervatívny premiér Michel Barnier.
Vo Francúzsku začali masívne protesty: Prečo majú obyvatelia problém s novým premiérom?
Britský kráľ Karol III.
Kráľ Karol bojuje s rakovinou: Unikli správy, o ktorých on mlčí
(ilustračné foto)
Krutá tragédia: Chlapci († 9, † 12) sa hrali na pláži v piesku, po chvíli boli mŕtvi!
 Do strany Hlas-SD vstupuje Michal Kaliňák, doteraz pôsobil v ZMOS-e
Zasadla medzivládna komisia: O čom Kaliňák rokoval s českou stranou?
(ilustr. foto)
Obrovská tragédia! Chlap vyzabíjal svoju rodinu: Desivý nález v dome
HZS zasahovala pri páde turistky!
Horská záchranná služba v akcii: Ošetrovali českého turistu! Čo sa v horách stalo?
Foto
Nemci sú v šoku: Tragicky zahynul tréner († 33) známeho klubu
(ilustračné foto)
Do hniezda záchrany napchali 6 ROČNÉ dieťa: Smutný objav pri dome dievčatka!
Blízkymi priateľmi sú i v súkromí.
Foto
George Clooney a Brad Pitt otvorene: Pripravujú POKRAČOVANIE kultového filmu?! Šepká sa o...