Výsledky štúdie ukazujú, že riziko vzniku cukrovky druhého typu môžeme znížiť nielen zmenou toho, čo jeme, ale aj tým, v akom čase začíname jesť. Prevencia cukrovky 2. typu nie je len o pravidelnom cvičení, kvalitnom spánku a zdravej vyváženej strave, ale aj o tom, aby ste začali jesť pred ôsmou hodinou ráno a posledné jedlo zjedli pred siedmou večer.
"Vieme, že načasovanie jedla zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii cirkadiánnych rytmov a kontrole glukózy a tukov, ale len málo štúdií skúmalo vzťah medzi načasovaním jedla alebo hladovaním a cukrovkou druhého typu. Z biologického hľadiska to dáva zmysel, pretože je známe, že vynechávanie raňajok ovplyvňuje kontrolu glukózy a tukov, ako aj hladinu inzulínu. Naše výsledky naznačujú, že prvé jedlo pred 8. hodinou ráno a posledné jedlo pred 19. hodinou večer môže pomôcť znížiť výskyt cukrovky druhého typu," hovorí jeden z autorov štúdie, Dr. Manolis Kogevinas z ISGlobal.