Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.07.2023 08:23 | Ukrajina vojenský konflikt

Šéf bieloruského Červeného kríža pobúril svet: Zarážajúce, k čomu sa priznal

Bieloruský Červený kríž vyvolal medzinárodné pobúrenie po tom, čo jeho šéf Dzmitrij Šaucov v bieloruskej štátnej televízii povedal, že organizácia sa aktívne podieľa na presunoch ukrajinských detí do Bieloruska z oblastí okupovaných Ruskom.

Činnosť bieloruského Červeného kríža vyvolala ostrú kritiku zo strany Medzinárodného hnutia Červeného kríža a Červeného polmesiaca. V reportáži, ktorú v stredu odvysielal štátny kanál Belarus 1 TV, bol Šaucov na návšteve Rusmi ovládaného ukrajinského mesta Lysyčansk v Luhanskej oblasti. Na záberoch hovorí, že organizácia sa aktívne podieľala na privádzaní ukrajinských detí do Bieloruska za účelom „zlepšovania zdravia“. „Bieloruský Červený kríž sa na ňom aktívne zúčastňuje a bude sa na ňom zúčastňovať,“ povedal Šaucov. Dodal, že spolupracuje so štátom podporovanou charitatívnou nadáciou, aby „deti zabudli na hrôzy vojny a len odpočívali a cítili, že existuje ostrov šťastia“.

Podľa bieloruských úradov prišlo do Bieloruska viac ako tisíc detí z Ruskom okupovaných častí Ukrajiny vo veku šesť až 15 rokov. Bývalý bieloruský minister kultúry Latuška, ktorý je momentálne v exile v Poľsku, však uviedol, že do krajiny deportovali najmenej 2100 ukrajinských detí. Podotkol, že má dôkazy, že niektoré deti po príchode do Bieloruska nakoniec skončili v Rusku, čo sa podľa neho „musí stať predmetom medzinárodného vyšetrovania“.

Ukrajina aj bieloruská opozícia odsúdili tieto presuny ako nezákonné deportácie. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba naliehal na Medzinárodný trestný súd (ICC), aby „vydal zatykač“ na Šaucova s tým, že sa „verejne priznal k zločinu nezákonnej deportácie detí z okupovaných oblastí Ukrajiny“.

ICC v marci vydal zatykač na ruského vodcu Vladimira Putina a komisárku pre práva detí pri úrade ruského prezidenta Mariu Ľvovú-Belovú pre ich zodpovednosť za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva (detí) a nezákonného presunu obyvateľstva (detí) z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska. Poslanci Európskeho parlamentu tento týždeň vyzvali ICC, aby zvážil podobný zatykač na samozvaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a severokórejský vodca Kim Čong-un si podávajú ruky pred rozhovormi v Pchjongjangu 19. júna 2024.
Spolupráca Ruska s KĽDR dvíha svetu tlak: ZMLUVA, ktorá vyvolala vo vláde znepokojenie!
Americký spevák a skladateľ Bruce Springsteen (75).
Foto
Svetoznámy spevák už vie, koho bude VOLIŤ: Tento kandidát je americký TYRAN!
Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa usmieva na tlačovej konferencii v Bratislave po zisku svojho premiérového titulu na okruhu WTA v thajskom Hua Hin.
Do zoznamu podvedených z dielne extenistu sa prihlásila aj Rebecca Šramková: Ako ma Rony ošklbal o hodinky!
Donald Trump.
Donald Trump by bol po znovuzvolení pripravený robiť poriadky: TOHTO muža by vyhodil do dvoch sekúnd!
(ilustračné foto)
Koho láka vystúpiť do vesmíru? Začali sa predávať prvé lístky! Suma za jedinečný zážitok je poriadna pálka
Kŕdeľ vtákov letí cez dym, ktorý stúpa po izraelskom leteckom útoku na južné predmestie Bejrútu. (ilustračné foto)
Krvavé nálety Izraela: Priamy zásah hotela! Útok pripravil novinárov o život
Slovenský obranca Erik Černák v drese Tampa Bay.
Černák prihrával na gól v oslabení, Nemec skončil na tribúne
Polícia zadržala v Rovinke ukrajinského hekera, ktorý vydieral nemecké firmy.
VIDEO Muž vydieral nemecké spoločnosti: Škoda za vyše 2 milióny! Sledujte, čo mu našli v byte
Mexico City, Mexico - November 24, 2015: Mexican Police Officers in Riot Gear outside building in Zocalo Square, Mexico City
Chudobný štát sužuje násilie: Starostovi odrezali hlavu, nepokoje priniesli najmenej 16 mŕtvych
Sarajevo, Bosnia and Herzegovina - May 26 2019: Policeman doing the traffic to let pass an official convoy.
Dráma na policajnej stanici: Tínedžer dobodal mužov zákona! Následky sú strašné
Pád mosta v americkom Baltimore
Foto
Pád mosta pripravil o život 6 ľudí: Majiteľ lode, ktorá nešťastie spôsobila, tvrdo zaplatí!
Jaroslava našiel otec minulý piatok mŕtveho v jeho izbe.
Foto
Jaroslava († 32) našli mŕtveho v ženských šatách a parochni: Bol TOTO moment, ktorý rozhodol o jeho smrti?