Tvarohové guľky
Na cesto potrebujeme
- 300 g špaldovej krupice alebo mletých ovsených vločiek
- 300 g kvalitného hrudkového tvarohu
- 3 vajíčka
- jahody
- marhule
- slivky
- maslo
Na posypanie potrebujeme (môžeme zvoliť rôzne možnosti):
- 1/2 hrnčeka tvarohu
- javorový sirup alebo trstinový cukor
- mletý mak a orechy
- 70% horká čokoláda
- (nastrúhať alebo roztopiť s trochou kokosového
- tuku alebo masla)
Postup
Pri tomto recepte je veľmi dôležité zvoliť kvalitný hrudkový tvaroh, určite nie nízkotučný. Guľky by vám potom nedržali. Pomer je na 100 g tvarohu vždy 100 g špaldovej krupice a jedno vajíčko. Z 300 g pripravíte zhruba 20 guliek. Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme cesto rukou na kompaktnú masu. Ak máte chuť experimentovať, skúste pridať do cesta škoricu, vanilku a nastrúhať kôru z 1/2 citróna.
Pri tvorení guliek odporúčam mať po ruke misku so studenou vodou a počas ,,guľkania’’ ruku priebežne namáčať. Vlhkou rukou spravíme placku, do ktorej dáme do stredu lyžičku orieškového krému, ovocie, a tvarujeme. Varíme vo vriacej vode, kým guľky nevyplávajú na povrch. Podávať môžeme rôznymi spôsobmi, napríklad poliate roztopeným maslom, posypať tvarohom, ktorý zmiešame s nastrúhanou limetkou alebo citrónovou kôrou. Pridáme trstinový alebo iný cukor.
Guľky taktiež skvelo chutia posypané mletým makom a javorovým sirupom. Moja dcérka ich miluje s roztopenou horkou čokoládou zmiešanou s kokosovým tukom a trochou javorového sirupu. Alebo si môžete pripraviť pomleté orechy, či už vlašské, lieskové, alebo pekanové.