Opýtali sme sa jej, ako by mal vyzerať náš jedálniček počas úporných letných horúčav, čo by sme mali piť a aké maškrty ponúknuť deťom. Mirka nezaváhala a poskytla pre čitateľov Nového Času Nedeľa aj svoje tri obľúbené letné recepty.
Ako by mala vyzerať strava počas veľmi horúcich letných dní?
Letné počasie nám ponúka možnosť na prirodzené prečistenie a odľahčenie tela. Nie je treba držať sa striktných pravidiel, aby sa nikto necítil pod stresom, ak tak nefunguje, že robí niečo nesprávne. Hľadajme, čo sa najjednoduchšie aplikuje a čo nám môže priniesť zdravotný benefit. Keď je teplo, tak sa nám prirodzene žiadajú jedlá ľahšie na trávenie. Čerstvé a svieže pokrmy, čo nám práve poskytuje strava založená na zelenine, ovocí, strukovinách, ľahko stráviteľných obilninách, čerstvých šalátoch a menej tepelne spracovanom jedle, ktoré nás dokáže vyživiť.
Sú nápoje, ktorým by sme sa mali úplne vyhýbať?
Akákoľvek časť roka by mala byť založená primárne na vode, čaji, občasne šťavách. Alkohol, sladené nápoje či džúsy, by sme mali považovať za ,,výnimočné“, príležitostné maškrtenie.
Veľmi obľúbené sú nápoje plné ľadu. Sú takto extrémne vychladené nápoje zdravé napríklad pre náš žalúdok či hrdlo? Čím ich nahradiť?
Práve v horúčave, keď je organizmus prehriaty, je silne vychladený nápoj šokom pre telo, ktorý môže viesť k prekrveniu sliznice nosohltanu a práve tým vyvolať zápal. Dajte si len jednu kocku ľadu alebo vypite nápoj izbovej teploty.
Ako by sa cez leto mali stravovať deti? Je pravda, že pri mnohých diagnózach pomáha najmä stredozemná kuchyňa? Po akých mrazených pochúťkach by sme mali v lete siahnuť? Dočítate sa v Novom Čase Nedeľa.