Informovala o tom organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. Na riziká upozorňuje práve prebiehajúca kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín pod názvom "Európska únia si vyberá bezpečné potraviny".
Škodlivé baktérie, vírusy, parazity a chemické látky, ktoré môžu byť príčinou črevných chorôb, sa prenášajú najmä rukami a kuchynskými pomôckami. Citlivé na kontamináciu sú najmä surové mäso, vajcia či nepasterizované mliečne výrobky. Nebezpečné ochorenia si podľa odborníkov môžu ľudia privodiť aj zjedením neumytej zeleniny a ovocia.
"Na správnu hygienu pri príprave jedla a dostatočnú tepelnú úpravu surovín by sme mali dbať za každých okolností a v každom ročnom období. V lete sa však riziko kontaminácie potravín výrazne zvyšuje," povedala generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva Denisa Petrakovičová. Apeluje preto na ľudí, aby dodržiavali zásady správneho skladovania a prípravy jedál, a vyhli sa tak napríklad salmonelóze.