Projekt podporila sumou 250.000 eur Agentúra pre podporu výskumu a vývoja. Odštartoval začiatkom júla a potrvá štyri roky, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.
Výsledkom projektu budú tri kokosové MCT oleje obohatené o rôzne druhy čili s rozličnou pálivosťou. Prvý produkt by mal byť hotový v priebehu budúceho roka. "Ide o aplikovaný výskum, je doň zahrnutá aj firma, ktorá sa venuje predaju MCT oleja. Na konci projektu získa produkty s vedecky podloženými účinkami, ktoré uvedie na vlastné náklady na trh. Výsledky výskumu budú teda pretavené aj do praxe," povedala Chosraviová.
Botanická záhrada SPU vypestovala pre výskumné aktivity 40 odrôd čili s rôznym obsahom kapsaicínu. Z nich sa vyberie desať odrôd na analýzu. "Následne sa z nich vyselektujú tri, ktoré sa budú skúmať najmä z hľadiska obsahu kapsaicínu, ale aj rôznych minerálnych stopových prvkov a tie sa budú pridávať do kokosového MCT oleja," opísala ďalší postup riaditeľka Výskumného centra AgroBioTech Lucia Gabríny. Na ľudskej rakovinovej línii hrubého čreva a rekta budú potom vedci skúmať a hodnotiť mikroenkapsulovanú (obaľovanú) a nemikroenkapsulovanú (neobaľovanú) formu kapsaicínu a ich protirakovinový účinok.