MCT olej obsahuje triglyceridy so stredne dlhým reťazcom mastných kyselín (Medium Chain Triglycerides), ktoré sa metabolizujú podobne ako cukry a nedochádza tak k ukladaniu oleja vo forme tukového tkaniva. Podporuje spaľovanie tukov, rast svalov a je zdrojom energie. Je vhodný na prevenciu obezity, ale aj na liečbu rôznych porúch gastrointestinálneho traktu. Využíva sa aj ako podporná liečba pri Alzheimerovej chorobe. "Naším cieľom je obohatiť tento olej aj o protirakovinový účinok, ktorým sa vyznačuje čili," skonštatovala hlavná riešiteľka projektu Hana Ďúranová.
Vedci budú skúmať, aká dávka čili je schopná usmrtiť rakovinové bunky a je pritom prijateľná pre človeka. "Senzorickým hodnotením sa stanoví, aká dávka čili v MCT oleji je ešte prijateľná pre konzumentov. Na základe toho sa bude robiť ešte ďalšia analýza, mikroenkapsulácia, v rámci ktorej sa extrakty z čili obalia nejakým obalovým materiálom, napríklad maltodextrínom, ktorý ochráni tráviaci trakt konzumentov pred pálivými účinkami čili. To by malo zároveň pozitívne vplývať i na zachovanie obsahu biologicky aktívnych látok v čili," doplnila Ďúranová.