Kravské mlieko je dôležitým zdrojom vápnika a vitamínu D. Cieľom novej štúdie bolo posúdiť, či rovnakú výživu poskytujú aj vegánske produkty. Vitamín D pomáha regulovať množstvo vápnika a fosforu v tele, ktoré sú potrebné pre zdravý vývoj kostí, zubov a svalov.
Predbežné zistenia novej štúdie boli prezentované v pondelok na výročnom stretnutí Výživa 2023 Americkej spoločnosti pre výživu v Bostone a zatiaľ ešte neboli recenzované. Podľa štúdie iba 12 percent alternatívnych produktov kravského mlieka obsahovalo porovnateľné alebo väčšie množstvo troch skúmaných živín: vápnika, vitamínu D a bielkovín.
Vedci vychádzali z nutričných informácií na etiketách pre 233 alternatívnych produktov rastlinného mlieka od 23 rôznych výrobcov. Pre každý produkt použili program výpočtu živín na odhadnutie úplných informácií.
Potom porovnali nutričný obsah rôznych produktov v rovnakej kategórii medzi sebou (napríklad mandľové, ovsené a sójové mlieko) a s kravským mliekom. V porovnaní s kravským mliekom malo iba 28 rastlinných alternatív podobné alebo vyššie hodnoty vápnika, vitamínu D a bielkovín. Štúdia tiež zistila, že 76 percent produktov na báze ovsa, 69 percent sójových a 66 percent na báze mandlí bolo obohatených o vápnik aj vitamín D.