Kde sa nachádza v jedálničku
- Tučné ryby - losos, sleď, sardinky, tuniak či makrela
- Vaječné žĺtky
- Hovädzia pečeň
- Huby - hliva ustricová, shiitake
- Mliečne výrobky - mlieko, jogurt, syr
- Rastlinné alternatívy mlieka - sójové alebo mandľové
Pozor, dá sa ním predávkovať!
Symptómy predávkovania, ako sú únava, nervozita, nechutenstvo či aj vracanie, sa obvykle objavujú až po 1- 3 mesiacoch. Nadbytok vitamínu D môže viesť napríklad k poškodeniu steny krvných ciev, srdcového tkaniva, pľúc a obličiek.
Koľko vitamínu D je už veľa?
- Deti - viac ako 25 mikrogramov (t. j. 1 000 IU jednotiek denne)
- Dospelí - viac ako 50 mikrogramov, (t. j. 2 000 IU jednotiek denne)
Čo je to IU?
Množstvo vitamínov a minerálov vo výživových doplnkoch sa obvykle uvádza v medzinárodných jednotkách IU. Z nich dostaneme údaj v mikrogramoch, ak údaj IU vydelíme štyridsiatimi.
Vytvorí sa viac vitamínu D, ak sa dlho opaľujeme?
Terézia Pázmanová, internistka z AGEL Clinic
Dlhým slnením sa vytvorí viac vitamínu D, ale nedochádza k predávkovaniu ani k zásobeniu sa vitamínom D. Organizmus si sám riadi vstrebávanie a metabolizmus vitamínu D v koži. Dlhé slnenie, keď dôjde k syntéze viacej ako 12-tisíc IU vitamínu D, vedie k rozpadu nadbytočného previtamínu D3 na neaktívne formy. Predávkovanie vitamínom D pri slnení nám teda nehrozí.