Rôzna vlna
Valaška je unikátna tým, že je to jedna z mála oviec, ktorá vie prežiť v náročných klimatických podmienkach. Na to však minie veľa energie, a preto má nižšiu produktivitu. „Má prispôsobenú vlnu - inú má napríklad na chrbte a inú na krku. Táto ovca dávala kedysi aj vlnu, aj mäso, aj mlieko. Tým, že teraz potrebujeme viac, tak potenciál ovce už vyšľachtíme buď len na vlnu, alebo len na mäso, či len na mlieko,“ prezrádza Kompiš.
Aby plemeno ovce viac spopularizovali a opäť ukázali ľuďom jej kvality, spájajú sa s odborníkmi. „Ovce totiž nespásajú len zjazdovku, ale vracajú biotopy, ktoré tu stovky rokov fungovali. Sme v nadmorskej výške vyše 1 300 metrov a je tu dosť vysoký predpoklad, že tu už nie sú kliešte, vďaka čomu tu nemôže byť kontaminované mlieko,“ vraví Tabačková.
Pokiaľ sa dokáže, že v tejto nadmorskej výške kliešte nie sú, ovcu a produkty z nej to môže vyšvihnúť vysoko. Taktiež chcú skúmať, či má valaška vyššiu tukovosť, čo by v praxi znamenalo, že z 1 litra mlieka sa bude dať vyrobiť viac syra.