Okrem toho, že sú chutné a patria medzi obľúbenú letnú pochúťku, sú tu aj ďalšie dôvody, prečo sa oplatí ich konzumovať. Zistilo sa, že znižujú krvný tlak, čo je rizikový faktor smrteľných srdcových chorôb a mŕtvice, informuje The Sun.
Nový výskum zo Štátnej univerzity v San Diegu sa zameral na jahody a zistil, že ak toto ovocie konzumujete denne, tak môže znížiť krvný tlak. Zlepšujú tiež kognitívne funkcie a zvyšujú antioxidačnú kapacitu. Antioxidanty môžu pôsobiť proti nestabilným molekulám nazývaným voľné radikály, ktoré poškodzujú DNA a bunkové membrány a prispievajú k rozvoju chorôb, tvrdí Harvard Health.
Štúdie sa zúčastnilo 35 zdravých mužov vo veku 66 až 78 rokov. Počas ôsmich týždňov im bolo denne podávaných buď 26g lyofilizovaného jahodového prášku, čo zodpovedá dvom porciám čerstvých jahôd, alebo kontrolný prášok (placebo). Po ôsmich týždňoch vedci zistili, že u tých, ktorí jedli jahody, sa zvýšila rýchlosť spracovania kognitívnych informácií o 5,2 %, znížil systolický krvný tlak o 3,6 % a zvýšila antioxidačná kapacita o 10,2 % v porovnaní s tými, ktorí užívali kontrolný prášok.
„Predtým publikovaný výskum už ukázal niektoré akútne a dlhodobé kardiovaskulárne zdravotné prínosy jahôd v rôznych populáciách, takže je skvelé potvrdiť niektoré z týchto zistení. Táto štúdia ukazuje, že konzumácia jahôd môže podporiť kognitívne funkcie a zlepšiť kardiovaskulárne rizikové faktory, ako je hypertenzia," povedala k zisteniam Shirin Hooshman, hlavná výskumníčka štúdie.
"Sme povzbudení, že jednoduchá zmena stravovania, ako je pridanie jahôd do každodennej stravy, môže zlepšiť tieto výsledky u starších dospelých," dodal Dr. Hooshmand.
Predchádzajúce výskumy zase napríklad zistili, že pravidelná konzumácia jahôd môže tiež chrániť mozog pred demenciou tým, že znížia zápal.