Žaby sú korisťou aj lovcami, čo z nich robí kritickú súčasť potravinového reťazca. Pokiaľ ide o znižovanie populácie hmyzu, ako sú komáre či kobylky, sú obojživelníky kľúčové. Bez nich by sa muselo použiť viac chemikálií, čo by poškodilo nielen životné prostredie, ale aj zdravie ľudí.
Jedným z riešení by mohlo byť zamerať sa namiesto lovu na chov žiab na export. To by prospelo aj miestnej ekonomike a prinieslo pracovné miesta.
S podobným nápadom prišiel francúzsky obchodník s rybami Patrick François pred 13 rokmi. Založil pravdepodobne prvú žabiu farmu vo Francúzsku, v dedine Pierrelatte neďaleko Provence. Teraz dodáva žabie stehienka asi desiatke zákazníkov. Nie viacerým, pretože aj produkcia jeho farmy je obmedzená.
Medzitým hŕstka ďalších chovateľov vo Francúzsku nasledovala jeho príklad a založili žabie farmy. Podľa ministerstva pôdohospodárstva v roku 2019 chovatelia vyprodukovali okolo 10 ton žabích stehienok ročne. A v budúcnosti by ich mohlo byť podstatne viac, no aj napriek tomu Francúzsko dokáže pokryť z tohto chovu len zlomok z celkovej ročnej spotreby v krajine.