Ražniči s cesnakovým dresingom
Na 6 porcií potrebujeme:
Ražniči
- 600 g bravčového karé vcelku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- 1 lyžicu trstinového cukru
- 100 ml portského vína
- čerstvý rozmarín
- 1 cuketu
- 3 papriky mix (červenú, žltú, zelenú)
- olivový olej
- 1 lyžicu masla
Cesnakový dresing
- 500 g kyslej smotany
- 1 štipľavú papričku
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvý koriander
- šťavu z ½ citróna
Ešte budeme potrebovať:
- 900 g menších zemiakov
- 1 lyžicu masla
Postup:
Ražniči
Očistené mäso nakrájame na kocky. Ochutíme soľou, čiernym korením a mletou sladkou paprikou. Pridáme hnedý cukor, 80 ml portského vína, nadrobno nasekaný rozmarín a dobre premiešame. Prikryjeme fóliou a necháme marinovať v chladničke minimálne 4 hodiny, ideálne celú noc. Cuketu a papriku nakrájame na kocky. Osolíme, okoreníme a zľahka premiešame. Kúsky mäsa a zeleniny striedavo napichujeme na špajdle. Ražniči osušíme na utierke a opekáme na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja zo všetkých strán dozlatohneda. Na záver pridáme na panvicu maslo a podlejeme zvyškom portského vína. Stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme odpočinúť.
Cesnakový dresing
V miske zmiešame kyslú smotanu, nadrobno nasekanú štipľavú papričku zbavenú semienok a najemno nastrúhané strúčiky cesnaku. Ochutíme soľou, čiernym korením, najemno nasekaným koriandrom a citrónovou šťavou. Dobre premiešame a necháme odstáť v chladničke.
Restované zemiaky
Zemiaky uvaríme, prekrojíme na polovice a opečieme na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Pridáme vetvičky rozmarínu, soľ a korenie. Na záver pridáme lyžicu masla a počkáme, kým sa rozpustí.