Špíz s morčacím mäsom, ananásom a balkánskym syrom
Na 4 porcie potrebujeme:
- 500 g morčacích pŕs vcelku
- 1 pomaranč
- 2 lyžice majonézy
- 150 g kyslej smotany (20%)
- 1 lyžičku karí korenia
- 1 lyžičku trstinového cukru
- morskú soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- čerstvú mätu
- 1 - 2 štipľavé papričky
- 200 g balkánskeho syra
- 1/3 zrelého ananásu
- olivový olej
- 2 kapusty Pak Choi
- 1 - 2 strúčiky cesnaku
- 1 francúzsku bagetu
Postup
Pomarančový dip
Z pomaranča odkrojíme kôru a vyrežeme z neho mesiačiky. Šťavu zo zvyšku pomaranča k nim vytlačíme do misky. Pridáme majonézu, kyslú smotanu, karí korenie, trstinový cukor, soľ a korenie. Zľahka premiešame a odložíme na 1 hodinu do chladničky, aby sa všetky chute spojili.
Špíz s morčacím mäsom
Morčacie prsia očistíme, nakrájame na plátky a naklepeme pod potravinárskou fóliou natenko. Osolíme, okoreníme, posypeme nasekanou mätou a štipľavou papričkou, ktorú sme zbavili jadierok. Takto ochutené plátky rozdelíme na polovice (aby závitky neboli príliš hrubé). Do stredu každého plátku položíme kúsok balkánskeho syra a zvinieme. Napichujeme striedavo na špajdle s očisteným a nakrájaným ananásom. Špízy opekáme na rozohriatej grilovacej panvici s olivovým olejom po všetkých stranách dozlatohneda. Potom špízy preložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 5 - 7 minút.
Kapusta Pak Choi
Z kapusty odrežeme drevnaté konce a umyjeme pod tečúcou vodou. Oblanšírujeme ju vo vriacej osolenej vode asi
2 - 3 minúty. Potom scedíme a necháme odkvapkať. Medzitým orestujeme na panvici s trochou olivového oleja nadrobno nasekaný cesnak. Keď získa zlatistú farbu, pridáme odkvapkanú kapustu Pak Choi, osolíme, okoreníme a stiahneme z ohňa.
Servírovanie
Špízy servírujeme s kapustou Pak Choi a plátkami chrumkavej bagety, ktoré sme opiekli na panvici s olivovým olejom dozlatista. Pomarančový dip podávame v samostatnej miske.