Starostlivosť o chladničku
- Chladničku by ste mali pravidelne kontrolovať.
- Ak nemáte takú so špeciálnym systémom Bacteria Safe, umývajte ju raz týždenne.
- Teplota chladničky by mala byť v letných mesiacoch o čosi nižšia.
- Dvere na nej nenechávajte otvorené dlhšie ako pár sekúnd.
Na čo si dať pozor
- Do chladničky nevkladajte nezabalené také potraviny, ktoré spôsobujú zápach, ako sú ryby či pokrájaná cibuľa. Neodporúča sa tiež skladovať spoločne surové a uvarené jedlo.
Ovocie a zelenina
- najvhodnejšie je skladovať ich v boxoch, ktoré sú umiestnené v spodnej časti
- tomu, aby nenabrali pachy, zabránite ich umiestnením do samostatných nádob
- pred uskladnením ich neumývajte, stačí ich pretrieť suchou utierkou
- teplota v spodnej časti chladničky, kde sú zásuvky, by mala byť 2 °C
- ak je na koreňovej zelenine hlina, nemusíte ju odstraňovať, pretože chráni proti plesni a hnilobe
- ovocie, ktoré ešte potrebuje dozrieť, by nemalo byť v chlade, rovnako ani paradajky a uhorky
- listová zelenina by mala byť skladovaná ako chladená, teda v chladničke pri teplote do 8 °C
1. Mäso a ryby
Surové mäso a ryby je potrebné stále skladovať uzavreté a nemali by sa dotýkať iných potravín. Šťava zo surového mäsa by totiž mohla kontaminovať iné potraviny. Môžete ho vložiť do antikorovej nádoby a uložte ho do najchladnejšej časti chladničky, kde sa teplota pohybuje okolo nuly.
2. Vajcia
Vajíčka by sme mali uchovávať v chladničke pri teplote 5 - 8 °C. Skladujte ich v obale v chladničke tam, kde je stála teplota, a ukladajte ich špičkou smerom dole. Na tomto mieste je škrupinka pevnejšia. V lete ich však radšej neskladujte na dvierkach, pretože tie sa často otvárajú a teplota je tam premenlivá.
3. Koreňová zelenina
Potrebuje nižšiu teplotu a vyššiu vlhkosť vzduchu. Odkrojte vňať, vložte mrkvu do plastovej krabičky a prekryte vzdušným obalom na potraviny. Skladujte v chladničke.