4. Banány a paradajky
Banány nikdy nedávajte do chladničky, pretože výsledkom bude ich zhnednutie. Ideálna teplota pre banány a paradajky je okolo 14 °C. Paradajky v chladničke prichádzajú o svoju arómu a chuť.
5. Rastlinné mlieka
Na spodné priečky dávajte rastlinné mlieka. Po otvorení by sa mali umiestniť do chladničky. Pred otvorením im postačuje skladovanie v špajze.
6. Mlieko a mliečne výrobky
Výrobky so záručnou lehotou do 30 dní treba skladovať pri teplote 2 až 8 °C. Pre trvanlivé výrobky platia iné pravidlá - sú balené v špeciálnom 7-vrstvovom obale, ktorý ich chráni pred účinkami svetla a vlhkosti. Skladujú sa na suchom mieste pri teplote nie viac ako 24 °C. V lete je dobré dať ich tiež do chladničky. Po otvorení aj trvanlivé mlieko musí byť v chladničke!
7. Konzervy
Je vhodné udržiavať ich pri teplote 20 °C na suchých a vzdušných miestach. Konzervu je najlepšie spotrebovať v prvej tretine minimálnej trvanlivosti. Dávajte pozor na chladené produkty, ktoré sú balené v konzervách, ale musia byť v chladničke.
8. Káva
Pomletú kávu je dobré presypať z pôvodného obalu do uzatvárateľnej tmavej nádoby. Uložte ju na suché a chladné miesto, tak si najdlhšie udrží svoju charakteristickú arómu.
9. Hlávkový šalát
Hlávkový šalát rozoberte na listy a uložte ho do antikorovej dózy. Čerstvosť a chuť zachováte vzdušnom obale, do ktorého ho zabalíte.
10. Mrazené výrobky
Môžeme ich skladovať v mrazničke pri teplotách pod 0 °C aj viac ako rok, ak nedošlo ani k ich čiastočnému rozmrazeniu. Ak sa s mrazenými výrobkami nemanipuluje a skladujeme ich stále v rovnakých podmienkach, vydržia veľmi dlho, pretože sú v nich takmer zastavené procesy rozkladu.