Nie je celkom jasné, ako orechy pôsobia v prevencii depresií, ale semená škrupín sú veľmi bohaté na esenciálne látky, ktoré môžu dodávať mozgu potrebné živiny, aby nedochádzalo k poklesu serotonínu na synapsiách.
Vedci sledovali 13 500 osôb vo veku tridsaťsedem až sedemdesiattri rokov, ktorí na začiatku štúdie netrpeli depresiou. Pri účastníkoch bola zaznamenaná spotreba nesolených orechov – mandlí, vlašských orechov, pistácií, lieskových orechov, para orechov a ďalších. Niektorým z účastníkov sa na konci štúdie rozvinula depresia.
Z analýzy výsledkov vyplýva, že nízka až stredná konzumácia orechov, čo zodpovedá jednej porcii do tridsiatich gramov orechov denne, súvisela s rizikom depresie nižším o sedemnásť percent. Tridsať gramov orechov pritom zodpovedá asi dvadsiatim mandliam či desiatim poloviciam vlašských orechov.
„Naše zistenia poukazujú na ďalšiu výhodu konzumácie orechov, kedy s konzumáciou orechov je spojené zníženie výskytu depresie o sedemnásť percent. To je pre ľudí ešte silnejší dôvod, aby sa pre konzumáciu orechov nadchli,“ uviedol hlavný autor štúdie doktor Bruno Bizzozero-Peroni z Univerzity v Castilla-La Mancha.