Slováci patria k milovníkom grilovania. Takto tepelne upravovať mäsité aj bezmäsité pokrmy môžete hneď niekoľkými spôsobmi, priame grilovanie na drevenom uhlí však zostáva klasikou.
Aké však vybrať a sú medzi rôznymi produktmi vôbec nejaké rozdiely? Odborníci z českého magazínu dTest poslali do laboratórií niekoľko značiek. Ktoré ukazovatele sledovali?
Voda
- Ak má drevo na seba naviazané príliš veľa vody, znižuje výhrevnosť a sťažuje podpaľovanie.
Popol
- Nadmerný obsah popola spôsobí, že teploty horenia sú nižšie a grilovanie neprebieha ideálne.
Uhlík
- Jeho vyšší obsah vedie k vyššej výhrevnosti na jednotku hmotnosti, k čistejšiemu a dlhšiemu horeniu.
Hmotnosť
- Sypná hmotnosť je parameter nie veľmi zrozumiteľný. „Príbuzným a možno o niečo pochopiteľnejším výrazom je medzerovitosť. Išlo nám teda o hustotu zosypaného uhlia, a to vrátane medzier,“ vysvetlila šéfredaktorka magazínu dTest Hana Hoffmannová.
Veľkosť častíc
- Na optimálnu výhrevnosť a horenie je potrebné, aby jednotlivé uhlíky mali správnu veľkosť a boli v správnom pomere.
Otvoriť galériu
dTest grilovacieho uhlia
Zdroj: infografika NČ
Kompletný test všetkých výrobkov nájdete na www.dtest.cz