Skvelá je ako príloha, hlavné jedlo či v polievke, môžeme ju nakrájať na plátky a vyprážať alebo grilovať, nastrúhať ju a zo získanej suroviny vytvarovať placky a chuťové poháriky výsledný produkt akceptujú v slanej či sladkej podobe. Cuketa je skrátka taký malý-veľký gastronomický poklad.
Cuketové hranolčeky s morčacím mäsom a orechmi
4 porcie
Potrebujeme:
- 800 g morčacích pŕs vcelku
- soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- 200 g nátierky z čerstvého syra Goldessa
- čerstvý tymian
- 1 hrsť orechov
- 1 citrón
- 2 cukety
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 g cherry paradajok (červené, žlté, datľové)
- čerstvú bazalku alebo petržlenovú vňať
Postup:
- Očistené mäso nakrájame na plátky a naklepeme. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a prstami ho vmasírujeme. Postup zopakujeme aj na druhej strane a grilujeme na rozohriatom grile. Keď sú plátky mäsa z jednej strany ugrilované do zlatohneda, otočíme ich, na vrch pomocou lyžičky rozotrieme nátierku z čerstvého syra, posypeme tymianom, zmesou orechov a kôrou z citróna. Grilujeme dozlatista.
- Z umytých a osušených cukiet odstránime konce, nakrájame ich pozdĺžne na hrubšie plátky a potom na hranolčeky. Cesnak nasekáme nadrobno a opekáme na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Po chvíli pridáme cuketové hranolčeky, nasekaný tymian, soľ a čierne korenie. Cherry paradajky prekrojíme na polovice a pridáme k cukete na panvicu. Restujeme, pokým cuketa a paradajky nezmäknú. Na záver ochutíme citrónovou šťavou a čerstvými bylinkami.