S týmto krokom však zásadne nesúhlasí Slovenský zväz spracovateľov mäsa. V prípade skladovania mikrobiologicky citlivých potravín, napríklad mäsa, mlieka či iných produktov živočíšneho pôvodu a výrobkov z nich, podľa zväzu nebude možná nepretržitá kontrola skladovacích podmienok, ktoré sú zásadné pre bezpečnosť potravín uvádzaných na trh.
„Pri mikrobiologicky citlivých potravinách je to práve dodržiavanie chladiarenského reťazca, ktoré zabezpečuje na všetkých stupňoch spracovania bezpečnosť danej potraviny a jej zdravotnú nezávadnosť," upozorňujú. Vypustenie takejto povinnosti podľa zväzu spracovateľov mäsa spôsobí stratu kontroly nad bezpečnosťou potravín a enormne zvýši riziko poškodenia zdravia spotrebiteľa.
Potravinárskym podnikom by sa od septembra tohto roka mohli zlepšiť niektoré podmienky na podnikanie. Ministerstvo zdravotníctva totiž navrhuje zrušiť požiadavky, ktoré sú podľa prevádzkovateľov potravinárskych podnikov v praxi vo viacerých prípadoch nerealizovateľné. Prvá požiadavka sa týka minimálnej relatívnej vlhkosti vzduchu v suchých skladoch na úrovni 65 %. Tá by sa mala podľa návrhu rezortu zdravotníctva znížiť na 35 %.