Prevádzky lákajú späť zamestnancov
Prieskum Profesie z roku 2021 ukázal, že pätina ľudí, ktorí pre pandémiu museli z cestovného ruchu či gastra odísť, sa už vrátiť nechce. Tí, ktorí pripúšťali návrat, však v 60 % ako podmienku uviedli vyšší plat. Dáta z Profesia.sk ukazujú, že od roku 2020 narástli ponúkané platy v tomto sektore o 29 %. Záujem uchádzačov stúpa. Vlani bol priemerný počet reakcií na jednu ponuku z tejto oblasti 16, tento rok je to takmer 22.
Rast platov kopíruje rast životných nákladov
Zuzana Kusá, sociologička, SAV
- Pomerne výrazný nárast platov v tomto odvetví mal a má pomôcť návratu kvalifikovaných ľudí do povolaní, bez ktorých by gastro a cestovný ruch skolabovali. Na druhej strane však nárast len kopíruje zvyšovanie životných nákladov, a preto neprináša reálne zlepšenie ekonomického postavenia. Pre časť odborníkov na túto neľahkú a zodpovednú prácu tak nebude dôvodom na návrat.
Pomohli by ešte nižšie dane a odvody
Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska
- To, že platy v gastre a hotelierstve patria k najvyšším, je potešiteľné. Na zvyšovanie platov vplýva mnoho faktorov. Jedným z nich je aj nedostatok zamestnancov a množstvo voľných miest. Rast platov umožnilo zníženie sadzby DPH, vďaka čomu zamestnávateľom ostáva viac financií na zvýšenie motivácie, teda platov. Platy by však rástli rýchlejšie, ak by sa znížilo daňovo-odvodové zaťaženie. Týka sa to predovšetkým miest s nízkou kvalifikáciou. Celkové náklady zamestnávateľa sú u nás vyššie ako v porovnávaných krajinách.
Mzdu mi zvyšovali dvakrát
Roman (30), Bratislava, reštaurácia Štefánka
- Ja som s platom momentálne spokojný. Počas inflácie v poslednom roku mi ho zvýšili hneď dvakrát. Najskôr to bolo na vyžiadanie, potom to urobil zamestnávateľ sám od seba. Všetci cítime, že ceny idú hore, takže navýšenie o 10-13% beriem veľmi pozitívne.